torsdag 17 september 2009

Livet i Ankeborg

I förrgår kväll tittade jag på det så omtalade "Svenska Hollywoodfruar", med bl.a. Anna Anka, om nu någon kan ha missat henne och programmet (ingen jättestor förlust i sig). Det var, eh, intressant.

Efter att ha hört och sett dessa damer, och främst då Anna, under en timme så tänkte jag - eftersom jag alltid måste ge folk a benefit of a doubt, att hon nog var väldigt "edited", dvs att programmet visste vad de ville ge för bild och därför klipps allting ihop för att passa in på att hon ska vara "lyxig, puckad och glamorös". Jag undrade om hon tex sa vissa saker med ironi, och så fick producenterna det att se ut som om hon var allvarlig. Typ. Det är ju inte direkt första gången man klipper och vinklar i reality tv.

Men så läste jag uttalanden från henne igår, där hon kvackade ur sig både det ena och det andra, så dumt att det nästan inte går att återberätta och då var det ju kanske bara att inse att hon nog inte riktigt har alla lysen på uppe på vinden. Eller ja, det kanske hon har för hon har ju uppenbarligen fått det liv hon önskade och det har säkert krävt viss planering, men hennes liv tillbringas i alla fall inte på den planet som jag bor på.

Två saker som slog min under programmet starkare än någonting annat, var att ingen av de tre kvinnorna, som alla hade barn, pratade svenska med sina barn. Nada. Nothing. Lite ledsamt tycker då jag, som jobbar så hårt med tvåspråkigheten. Det andra var att då framförallt Anna, som var den som hade små barn, inte verkade tillbringa någon tid tillsammans med sina barn. Med all tid i världen och massor av resurser att verkligen kunna ägna sig åt barnen, använder hon istället alla sina pengar ät att köpa bort dem. I don't get it, men jag tror å andra sidan inte att hon är unik. Tyvärr.

Tyvärr så tror jag att det är mycket i Annas liv som, sorgligt nog, inte är unikt för henne. Paul Anka är varken den första, eller sista, äldre man som "köper" sig en ung, vacker fru. Jag vet inte hur det funkar, kanske kan man blanda ihop kärlek till pengar och ett liv i lyx men kärlek till en person och kanske är det lite av båda. Jag vet inte och för att hålla sig på annan nivå än Annas, så tycker jag också att det är "none of my business" varför och hur de är gifta. Jag kan inte heller ha synpunkter på att hon köper dyra kläder, flyger privatplan och mycket annat. Det hör väl till, på nåt sätt.

Det man kan och bör ha synpunkter på, är att hon gör sig till någon sorts taleskvinna för amerikaner, hemmafruar och kvinnor i största allmänhet. Det är hon inte kvalificerad till, det har hon visat med all önskvärd tydlighet. Det hade ju varit en sak om hon sa det hon sa, som sin sanning, som sina upplevelser. Men eftersom hon inte lever i verkligheten, utan på den mycket glest befolkade planeten Hålldamsurnus så blir det mycket sorgligt -och fel- när hon säger saker som "Här i Amerika..." och "Alla amerikanska män...". Hon bor inte i Amerika och hon är inte gift med en en amerikansk man. Hon bor i Ankeborg, och är gift med Kalle Ankas kusin, Paul.

Samtidigt som man kan bli upprörd och tokig på dumma människors dumma uttalanden, så är de inte värda att ödsla tid på (trots att jag gjort just det här. Duh.). Anna och hennes likar kommer antagligen inte att ändra sig, men tack och lov verkar det som om resterande mänsklighet förstår att de är alldeles fnattiga (och Knattiga och Tjattiga ;-)). Hon behöver inte bemötas, därför att hon förgör sig själv och sin trovärdighet alldeles på egen hand, ungefär varje gång hon öppnar munnen. Att titta på henne och hennes liv blir därför lite som att gå på zoo och titta på aporna; De är lustiga och roande att se på, men inte någon gång får de en att önska att man själv vore en apa.

7 kommentarer:

SuburbiaLiving sa...

Du skriver så bra Jenny. Jag har också gått och tänkt på den här serien och reagerade även på att barnen inte pratade Svenska.

Det är orättvist att hon uttalar sig om det Amerikanska samhället och dess invånare när hon inte har en blekaste aning om vad hon pratar om. Speciellt när jag läst att det finns Svenskar som nu tror att det är så det fungerar här. Jag läste även att "alla svenskor som flyttar till USA och gifter sig med Amerikanska män är gold diggers".
Jaja..ingenting att ödsla tid på var det ja!

Ha en underbar dag med din nya bebis föresten!! Jag är avundsjuk.

Marianne sa...

Så himla bra skrivet, Jenny! Haha, hon är faktiskt inte gift med en amerikansk man, hon är gift med en libanesisk man från Kanada : D Skulle googla hans namn på Wiki (kan man säga så?), hittade inte namnet, men hennes kränkande uttalanden och attityd kommer nog snart att hitta till hans fans och hennes personal, för nu är hon och programmet omtalat på engelska Wiki!

Jag kommer osökt att tänka på, förutom hålldamer, heltäckta muslimska kvinnor i Saudi och Afghanistan. Skillnaden är fru Anka har ett fritt val, det har inte de saudiska och afghanska kvinnorna. Men det är väl ungefär den enda skillnaden? Om man alltså inte räknar antalet hjärnceller, för där är det säkerligen stor skillnad också.

Kram!

Mamma J sa...

Jag säger som de andra: Bra skrivet! Och ja, vad skall man säga annat än att trots att hennes liv på ytan ser väldigt RIKT ut, med hänvisning till pengarna då - så verkar det oerhört FATTIGT om man inte har fattat mer än vad hon verkar ha fattat. Att en kvinna inte är en mans ägodel, till exempel. Aldrig.

Annika sa...

Skrev just om detta idag jag också. Jag håller så med dig.
Just det, det mest irriterande är att hon drar alla amerikaner över en kam...
Helt otroligt
Jag skäms att bo isamma land som AA.

Tanja sa...

Vad roligt att höra din syn på detta. Du är ju ändå en RIKTIG hemmafru. Jag såg programmet när det gick här hemma i måndags och har inte kunnat sluta tänka på henne sen dess. Hon är ju helt otrolig!! Men som du säger, hon har ju lyckats (med det HON vill).

Jag tror att det kan handla om en torftig uppväxt som bortadopterad som gör att hon måste ha ALLT nu. Till vilket pris som helst. Jag, för min del, mår illa bara jag tänker på hur hon väcker sin man varje dag...

Jag tror att den enda som tar henne på allvar är hon själv. Skulle vara roligt att få ta mer del av DIN vardag, hur ser en dag ut för en hemmafru som INTE har fem illegala mexikanare på sin lönelista? Och som inte har barnflicka? Och som lagar sin mat själv?

En fin helg önskar jag dig! Kram Tanja

Unknown sa...

Hejsan,
Tack för ditt inlägg Livet i Ankeborg. Ja, denna Anka kan uppröra och hon är en sådan person som får inte bara mig att gå i taket utan hon bidrar även till kvinnoförakt på alla nivåer.
Det lär väl inte kunna gå hem som politiker...eller kommer det???
MVH från
Petra ( ny följare av din blogg)

Jenny sa...

Mrs McGlaun: Ja hennes uttalanden gör det ju inte direkt lättare att vara hemmafru, utan fördomar. Suck. Huvudsaken är väl att man själv vet sanningen antar jag. Kram!

Marianne: Jag tänkte också på det, hur hon satt och poängterade hur viktig hon var för sin man... Men frågan är om det bara gällde hur hon ser ut, inte vad hon sa och betedde sig ;-)? Kram!!

Mamma J: Du har helt rätt, hennes liv verkade otroligt fattigt på det som egentligen räknas, typ familj, glädje, gemenskap osv. Ett mycket bra exempel på att money really can't buy you love! Kram!!

Annika: Men gudars ja, vem dog och gjorde henne till överste talesman för allt och alla!?? Och vilken talesman!! Ibland önskar man att det fanns permanenta munplåster ;-). Även om det var pinsamt underhållande på sitt sätt. Kram!

Tanja: Haha, min vardag är så sjukt glamourös så du anar inte ;-)... Misstänker att den är väldigt lik de flesta andras, men jag ska gärna dokumentera den vidare, tack för tipset :-)! Kram!

Petra: Hej och välkommen hit! Jag förstår att KD tackade nej till henne, jag tror inte det finns något modernt parti som skulle ta i henne med tång (alldeles oavsett hur mycket av det hon säger som bara sägs som provoceringar.), men Sverigedemokraterna kanske kunde ta henne? Det tror jag skulle passa dem ypperligt, för att inte tala om hur bra hon skulle vara för de andra partierna :-). Kram!