onsdag 25 februari 2009

2010?

På förlovningspresskonferensen (jag fortsätter med mina superlånga ord), sa Kronprinsessan att de planerade bröllop till "våren, försommaren tvåtusentio"...

Men. Men? Praxis i Sverige har väl varit att köra med "tjugohundra-nånting" sedan millenieskiftet, medan man här i USA säger "Two thousand and-something". Men tar det slut när vi kommer up på 10-talet, blir det "tvåtusen-" då, eller vad händer? Eller sa Victoria fel?

Jag är förvirrad.

10 kommentarer:

thebromanders sa...

Det där måste jag ha missat. Visste inte att man i Sverige sa "tjugohundra". Trodde de körde med "tvåtusen" där med. Men jag blev så besviken, trodde de skulle gifta sig nu i sommar, när vi är i Sverige. Det hade varit kul att vara på plats så att säga... men det är klart, det behövs väl lite längre planering än så för ett kungligt bröllop kan jag tänka...

Anonym sa...

Jag håller med om att kronprinsessan borde ha sagt tjugohundranio. Fast just igår blev hon förlåten. ;-)

Anonym sa...

Ja, eller tjugohundratio då...

Annika sa...

Helt OK att Vicke-Pickan sa så...Jag tycker det känns helt galet att säga tjugo hundra något..tvåtusentio låter så mkt bättre.
Jag vet att det är praxis att säga så därhemma, men jag tycker det låter så fel...
So you go, Vickan!!!
Jag tycker det är lite märkligt att dom itne slår till redan i sommar. Kungliga bröllop brukar ju gå så snabbt. SYND, men jajaja...Önskar Vickan och Daniel all lycka!!!

Sofia sa...

Kommer mer än gärna och mekar internet hemma hos dig :) Det skulle bli en rejäl tripp ;)
Kram kram.

Jenny sa...

Mz.olsson: Ja de har tydligen en mycket "okunglig" förlovningstid, alldeles för lång för etiketten. Men ni får väl åka hem nästa sommar också och vinka, alltid bra med en ursäkt ;-)? Hur ofta brukar ni åka till Sverige? Kram!

Helena: Jag tycker att "tjugohundra" låter jätteknäppt, så för min del fick hon så gärna säga fel, jag är mest bara nyfiken på om det sker/skett en ändring i Sverige på vad man säger. Kram!

Annika: Enligt den tillförlitliga kvällspressen så skulle inte bröllop OCH förlovning ske förrän 2010, men Victoria ville inte vänta, tro vad man vill om det. Jag håller med dig också, jag tycker att "tvåtusen" låter bra mycket klokare än "tjugohundra"! kram!

Sofia: Du är välkommen när som helst, mitt internet är så pucko så det finns inte! kram!

Anonym sa...

Hej hopp!
Efter mycket om och men så lärde jag om för en sisådär 9 år sen och började säga tjugohundraxx. Men de senaste åren har det svängt till att folk säger tvåtusenxx. Så du har rätt Jenny, men trenden har svängt så det är bara att lära om...
Ja och om du vill vara uberkorret så tar du hjälp av vetenskapen:
http://www.sprakradet.se/
http://www.sprakradet.se/servlet/GetDoc?meta_id=1950
Språkrådet och andra språkvårdare rekommenderar tjugohundratalet som benämning för århundradet 2000–2099 och tvåtusentalet för årtusendet 2000–2999. På så sätt får man skilda entydiga benämningar för dessa perioder.
Att skilja på århundrade och årtusende är viktigt inte enbart för en snäv krets av arkeologer, geologer och historiker. Hur skall man annars förstå ett påstående som att jordens lager av kol kan komma att räcka halva tvåtusentalet? Räcker det till år 2050 eller 2500? Det är en skillnad på 450 år.

Uttrycket tjugohundra är inte konstigare eller mer ologiskt än exempelvis elvahundra och nittonhundra. Bland historiker, arkeologer, konstvetare och språkvetare är det för övrigt helt naturligt att kalla århundradet mellan niohundratalet och elvahundratalet för tiohundratalet.

I linje med att vi upprätthåller en skillnad mellan tjugohundratalet och tvåtusentalet är det också lämpligt och logiskt att de olika årtalen under tjugohundratalet får benämningar som utgår från ordet tjugohundra, alltså tjugohundraett, tjugohundratvå, precis som man säger nittonhundra, nittonhundraett, nittonhundratvå.

Jenny sa...

Anna: TACK för all den informationen, det var väldigt roligt att faktiskt förstå varför man gör si eller så! Hade jag ju aldrig ens överhuvudtaget kommit på, om jag så tänkt hela tjugohundratalet :-). Jag tror att jag kanske är för amerikaniserad för att tycka att det lät rätt, eller nåt, men det är ju sant att man måste kunna skilja på 100 och 1000 år. Undrar dock hur de skiljer på det här, det har jag inte heller funderat över, men det är klart att de måste göra :-/. Tack igen i alla fall och kram!

Marianne sa...

Jag håller på tvåtusentio. Oavsett. : )

Anonym sa...

Jag reagerade också på att Victoria sa så. Jag har vant mig vid det svenska talesättet, alltså skulle jag själv ha sagt tjugohundratio.

Kram och trevlig helg!