onsdag 15 juni 2005

Dagar som kommer och går

...Och vips så har det gått över en vecka sedan man uppdaterade! Oj, så det kan bli!

För närvarande tror jag vi undsluppit magsjuka här i västerled med blotta förskräckelsen. Loppan började plötsligt att kräkas i går morse och var så ynkligt hängig som bara en liten loppa kan bli. Men efter två kaskadkräkningar och fyra timmars middagssömn verkade hela "sjukan" vara över och hon är, trots lite feber idag, sitt vanliga pigga jag. Tur det, säger jag bara, för det finns verkligen ingenting som är värre och äckligare vad gäller sjukor, än att ta hand om kräks. Särskilt andras kräks då. Jo, ok, det skulle vara att vara gravid OCH magsjuk, det är ännu värre. Så på det stora hela tycker jag att vi kom billigt undan. Visserligen så hade vi en loppa som hoppade hur glatt och piggt som helst i går kväll, när det var dags att sova, men vem skulle vilja gå och lägga sig klockan åtta när man sovit fyra timmar på dagen? Bortsett från mig då, som jämt är trött nu för tiden ;-)...

På tal om loppor, så tänkte jag att det nog är dags för en liten Mathilda-uppdatering, så här på 2-år och 2-månadersdagen, det var länge sedan:
Mathilda tycker om:
Sina barnprogram (främst då Maisy, Blues Clues och Dora the explorer, men även svenska DVD med Totte, Emma och "Boppa" (Bolibompa)), bada och plaska, att duscha, läsa böcker (både själv och när man läser för henne), sin napp och snutte, sin bäbisdocka "Elli" (Elliot, döpt efter kompisen I:s lillebror), laga mat i sitt kök, traktorer, lasbilar och grävskopor, att sjunga och lyssna på musik, att räkna, att åka ruschkana, att gunga, korv, pannkaka, flingor och mjölk, brockoli, majs, bönor, ärtor, ris, makaroner, ketchup, kyckling, välling, jordnötssmör, yogurt, "bubbles" (läsk eller mineralvatten), glass, hallonkräm, ost, tårta, att hoppa, busa med pappa ("pappa häst"), kojor, att hjälpa till att laga mat, djur, att vara naken.

Mathilda tycker inte om:
Att dela med sig av sina leksaker, att åka till skolan (men när hon väl är där går det väldigt bra), kött, fisk, smörgåsar (andra än varma mackor och jordnötssmörs-dito), de flesta maträtter, gröt, sallad, tomat, att borsta håret, att klä på sig, att byta blöja, att ha barnvakt, leka själv någon längre stund, när man stänger av tv:n, att handla mat i affären, och i princip att inte få göra precis vad hon vill, när hon vill.

Mathilda kan:
Räkna till 12 på engelska, sjunga "abc-sången", räkna saker hon ser (om hon är på humör), vissa färger (även det beror lite på humör. Ibland är allting gult ;-)), nästan cykla (hon når inte riktigt fram till pedalerna än), ta av sig byxor/kjol och strumpor själv, känna igen de flesta vanliga djurarterna (men inte skillnad mellan ex häst och åsna) både vilda och tama, säga "thank you" och "please", komma ihåg saker man pratat om/lovat henne förut, säga vad mamma och pappa, samt kompisarnas mammor, heter.

Mathilda säger:
Tre-ordsmeningar blir allt vanligare. Ibland kommer långa, långa meningar som är väldigt svåra att förstå, annat än vissa enstaka ord, men viljan finns där.Hon blandar svenska och engelska ord ganska hej vilt, men bygger i huvudsak meningar på svenska med oss och på engelska i skolan och har vad lärarna säger,inga problem att göra sig förstådd. Vi märker att hon gärna övar på ord på ett språk i taget, antingen säger hon bara det på svenska eller bara det på engelska, men hon förstår båda. Hon är duktig på att tala om vad hon vill (och inte vill. Hm) eller vill ha och tar tålmodigt om det om vi inte förstår."Nusse" = snutte"kack kack" = backpack (ryggsäck)"dance" = lyssna på musik, dvs hon vill sätta på en cd-skiva"No more" = Jag vill inte ha/göra mer, alt sluta"öppna" = både öppna och ta av (tex tröja eller liknande)"Mat" = lagad mat, dvs mest sånt som Mathilda inte är så intresserad av."acorn" = både ekollon (vilket är helt rätt) och av någon anledning också popcorn"Tida" = Mathilda själv"Art" = rita/måla

Inga kommentarer: