torsdag 26 maj 2011

Hushållsnära tjänster

Så här ser det ut i vår diskhon just nu och jag småkisar lite när jag går förbi, för är det nånting jag verkligen inte gillar, så är det disk sin står odiskad. Slabb och kladd och ovärdigt min innre hemmafru liksom.

Men jag tycker ännu sämre om att mina barn tycks ha fått uppfattningen att de bor på lyxhotell med 24-timmars service, så därför införde den elaka mamman ett biljettsystem i förra veckan: Små simpla saker som att klä på sig själv på morgonen, eller lägga smutskläder i tvättkorgen generar "tickets" - som sedan kan användas för att köpa sig likaledes amå simpla nöjen som exempelvis tv-tid eller wii-spelande. Har man inga biljetter, får man sysselsätta sig på annat vis och eventuellt sparade biljetter kan bytas in mot veckopeng på lördagen (en biljett kostar 25 cent).

Man kan också tjäna extrabiljetter genom att göra fler "extrasaker" hemma och det är där diskmaskinen kommer in i bilden.

Kronprinsen, som dels älskar sitt tv-spel och dels lyckas med konststycket att bli av med biljetter med jämna mellanrum för att han skriker och slåss, har visat sig en riktig hejare på att tömma diskmaskinen. Utan minsta knot. Nu skulle han visserligen nog gärna se att vi diskade en så där fem, sex, gånger per dag, men när nu diskmaskinen råkade vara färdig i morse, strax efter det att han gick till skolan, så kan jag ju inte riktigt med att plocka ur den och ställa in smutsig disk.


Jag spar så gärna det åt honom. Med betoning på gärna. Jag hatar att plocka ur diskmaskinen, nästan lika mycket som jag hatar att vika tvätt. Så jag jobbar på tvätt-incitamentet. Den kanske skulle kunna bli värd mycket. Fem, sex, biljetter, minst.

Men i alla fall. Biljettsystemet går strålande this far. Tjatet har gått ner dramatiskt och de gör mycket mera saker självmant.

Vänta bara tills vi tar bort biljetterna så småningom och bara kräver prestationer.... mooohhhaaaaahaha.

6 kommentarer:

Kalaslotta sa...

jag är precis likadan - avskyr att plocka ur diskmaskinen..att fylla den är inga problem!

En annan sak jag ogillar är att gå ut med soporna...så trist...

Charlie sa ... sa...

Smart!! Biljettsystem, att jag inte kom på det. Iofs är mina duktiga på att hjälpa till. Nu talar vi om att städa badrum och sånt. Dammsuga hela huset. Men det är inte gratis.

Kanske mer ett slags ATM-system här hemma, direkt deposit. Jag och yngsta dottern förhandlar ofta. Vi är sällan överens så numera skrivs allt upp. Gissa vem som vinner ändå (oftast) :)

jag har något psykologiskt motstånd till diskmaskinen. Dammsuga kunde jag tycka var OK i Sverige, här hatar jag det. Det är som att dra omkring på en halv grävskopa.

Kram!

Anna's kitchen sa...

Men vilket bra system! Här ska printas "tickets" direkt och införas. Tack för tipset!

Jenny sa...

Kalaslotta: Ja det är märkligt hur vissa saker bara är jättetrista. Just soporna är inte på min trist-lista, men KUL kan man ju inte säga att det är heller! Kram!!

Lotta: Det är faktiskt väldigt smart, det gäller bara att vara konsekvent och inte börja slappa... Sen förhandlas det ju ganska bra här också, av typen "nu har jag ju varit så duktig, nu borde jag få en biljett". Vi får väl se, just nu funkar det bra i alla fall! Kram!!

Anna's Kitchen: Jag använder en sån där rulle med typ tombola lotter, eller vad man ska säga. Små är de, men man kan ju använda vad som. Det finns en sida nånstans på nätet där man kan göra sina egna "daddy-money", eller vem man nu vill ha på pengen. Hoppas det funkar bra för dig också! Kram!

Taina sa...

VAD SMART med biljettsystemet!!! Tror du det fungerar på en 18-åring??? Nä skulle inte tro det...men däremot på Liisa ska jag testa. Alla ggr för det finns massor att göra här hemma som jag bara hatar.

Kram och njut av helgen. Parad?

Annika sa...

Att plocka ur diskmaskinen är bland det tristaste som finns!
Fattar det inte.
Men, vilket smart system nu har med biljetter!!
Perfekt ju!!
Kram och ha en trevlig helg!!!