onsdag 11 maj 2011

Freaking out missinassen eller top 5 saker att fundera över vid åskoväder

Natten till idag hade vi ett åskväder som verkligen var i en klass för sig - Jag är vanligtvis inte åskrädd speciellt mycket, utan brukar trösta mig med att "blixten säkert slår ner i nån annans hus och inte i mitt". Inte så värst bra för karman kanske, men man sover godare i alla fall.

Men i natt låg jag och drömde att jag var på typ rejvparty, och att jag var alldeleles vansinnig på att basen på musiken var så hög att jag inte ens kunde höra nån musik... Sen vaknade jag av att den minsta lillgrisen kröp ovanpå mig och pep "Too loud, too loud. No bang bang". Och det hade han alldeles rätt i, för rejvpartyt var i vårt sovrum! Det blixtrade och blixtrade konstant, som stroboskoplampor, och knallade och bangade och mullrade oavbrutet. Till ackompangemang av regn som piskade mot rutorna.

Efter att ha försökt få Sven att somna om i sin egen säng, så tog herr Dahlstrand över och la sig resolut i hans rum med honom, medan jag tassade runt som en annan osalig (icke extasy-fladdrig, så mycket rejvkalas hade vi då inte) i huset och var typ klarvaken och på allvar undrade över om huset skulle falla samman. När jag konstaterat att vi dessutom hade strömavbrott och att våra stackars halvtaniga, halvvuxna, lönnar på framsidan låg vikta i ungefär 45 grader av all blåst, tänkte jag gå och lägga mig igen och åtminstone försöka sova, i vårt blinkande, dånande, sovrum. Vilket inte alls gick, såklart. Särskilt eftersom de två andra barnen också kom tassande strax efteråt.

Tillsist var i allafall herr Dahlstrand tillbaka i sängen, dottern omstoppad i sin säng och kronprinsen låg ordentligt ihopkurad under täcket mellan oss i vår säng, men inte slutade det att åska för det! Det bara fortsatte och fortsatte och jag gjorde det man absolut INTE ska göra, jag började fundera över hemskheter som man varken kan göra något åt, eller hitta svaret på mitt i natten:

* I Jennys huvud, med malande, klart nojig röst*:

5. Vad händer om blixten slår ner i vårt hus? Börjar det brinna i taket? På vinden? Dör vi allihop av elektriska stötar (Kom ihåg, jag är humanist, jag tyckte inte om fysik i skolan. Så jag sov nog eller nåt på de lektionerna... Hur skulle jag kunnat förutspå att det skulle straffa sig 25 år senare när jag behövde reda ut det här med åska?! Va!?)? Och tänk om vi inte hör att blixten slår ner i huset, för att det regnar så mycket och bangar så mycket?  Vad gör vi då? Litar på att brandvarnaren känner av om det blir rökigt?

4. ... Fast om vi har strömavbrott så funkar ju inte brandvarnarna! Nehej, vad gör man då då? Sover vidare och dör av rökförgiftning!?

Jag kanske borde gå upp på vinden och kolla så att det inte brinner i smyg där uppe? Fast det är så mörkt, och det kan finnas äckliga kryp på vinden... spindlar... och sån där äcklig kliig isoleringsull som man får cancer av om man tar på... ok; äckliga kryp, cancer, eldsvåda, äckliga kryp, eldsvåda, cancer... Ja men det regnar ju så mycket, det kanske inte brinner så bra i regnet!? Det vore ju tryggt...
 
3.... Men helt ärligt, hur dyrt kan det vara att skaffa åskledare? FINNS det ens åskledare i det här förbenade landet, där det inte ens finns dubbdäck? Kan man bygga en egen åskledare tro? Bäst att sätta det projektet på herr Dahlstrands "honey-do lista" omgående! (Och ja, mitt förtroende för att herr Dahlstrand kan allt och fixar allt och alltid räddar mig är orubbligt!)

2. ... Tänk om det kommer inbrottstjuvar nu då, när inte larmet funkar!? Jaha, det gör det säkert och då får vi ligga här uppe och inte höra nånting, för att det smäller och låter så in i h.... Bergis att det kommer mördare! Joo, mördare kommer det, och då kommer de upp här i mörkret och mördar oss allihop och vi hör ingenting!! Jo för det har jag sett i etthundratusen dumma skräckfilmer. Det åskar alltid i skräckfilmer och de dumma djävla våpen tassar alltid runt i mörkret och så kommer det en blixt och lyser upp rummet och då ser man mördaren där precis bakom ryggen på våpet med sin jättelika kniv i högsta hugg. Och hockemask. Varför man nu har det, men det har man ju om man är mördare...  Jag är faktiskt inget våp (men jag tycker inte om kryp och cancer-isoleringsull. Jag erkänner!) Jag borde nog ta in alla barnen till oss i alla fall, det är väldigt läskigt om det tassar runt en hockemaskmördare och mördar barnen och jag hör INGENTING för att det mullrar så ini....

Ok, lugn nu, inte hetsa upp oss... Det kommer ingen mördare, varför skulle det komma en mördare mitt i värsta åskovädret och börja mörda? Klart ologiskt. Ja ok, men det KUNDE hända, faktiskt... om inte blixten slår ner i huset. Eller det kanske blir tornado!! Just det, det blåser ju så... och det ska ju låta som ett stort tåg som kommer skenande, men inte f-n hör jag nåt tåg i allt det här oväsendet! Hur ska vi då veta om det kommer en? OM det kommer, så måste vi gömma oss i duschen i badrummet på nedervåningen, det hörde jag på radio häromdagen... det blir förstås väldigt trångt med fem personer i en duschkabin. Varav tre trötta barn missinassen... varav en lillgris... Men, vi har inget val... Vi borde nog faktiskt gå och sätta oss i duschen nu, med det samma! Man  vet ju aldrig faktiskt...

1. Eller JA! Vi går och sätter oss i bilen! Man ska sitta i bilen när det åskar och om då blixten slår ner och det börjar brinna, så kör vi bara iväg. Eller om det kommer en mördare, då låser vi i alla fall bilen snabbt! ... Fast vi har ju strömavbrott, och då får vi inte upp garageporten med garageöppnaren... tänkte inte på det... Jo, men herr Dahlstrand får upp den manuellt såklart. Han är stark... Om han skyndar sig för mördaren bara!....Zzzzz zzzzz zzzzz...

Nånstans där måste det ju ha slutat åska och blixtra, för jag somnade. X antal timmar senare vaknade jag av att strömmen kom på igen och vårt larm plingade. Och taklampan i sovrummet gick på, av oklar anledning.

Sedan somnade jag om igen och så var det morgon helt plötsligt och huset stod kvar och ingen var mördad

Oväntat.

2 kommentarer:

SweFloKeto sa...

Hjärnan skenar gärna jus trunt småtimmarna när man ligger där och tänker helt klart!

Blixten slog ner i vårt hus för jag tror det var ca 5 år sedan. Mitt på dagen, skrämde skiten ur oss! Maken hade precis kommit hem och skulle gå ur bilen. TÄNK om han kommit hem liiite tidigare, då hade det kunna gå illa för oss. Det "ända" som hände nu var att en massa elledningar och alla telefonledningar smälte. Vi hade som tur var åskskydd på alla dyra elprylar, och huset står kvar. Men läskigt värre! Hundarna skälld enog i en timme efteråt, de sket nästan på sig! :-)

Jenny sa...

SweFlo: Usch så läskigt! Men tur ändå, att det inte blev värre! Vi har ju också såna surge-protectors på elen till elektroniken, om nu det hjälper :-). Smälta elledningar låter ju förstås inte så kul heller, men det viktiga är ju att alla var ok efteråt! Kram!