fredag 5 mars 2010

När jag var 13 år...

När jag förresten är inne på ämnet stenålder så kom jag ju på en otroligt massa saker som inte fanns när jag var 13 år. Varför inte späda på ålderkrisen lite liksom, när vi ändå är i farten?

Datorer fanns inte (Vi hade maskinskrivning istället när vi gick i 6:an). Internet fanns naturligtvis inte heller. Mobiltelefoner fanns inte, DVD-spelare fanns inte, tv-spel fanns, tror jag, jag spelade i alla fall Pacman i USA, men jag kände aldrig nån som hade det i Sverige.

Lösviktsgodis per kilo fanns inte i mataffären, ville man ha smågodis fick man gå till kiosken och peka "en sån där, en sån blå, en grön, vad kostar grodorna?". Kabeltv fanns inte och ingen TV4. Hade man riktig tur kunde man få in Yle, men det var det ingen som ville, av förståliga skäl.

Vad fanns inte mer? Tacos i var mans hem fannns inte, inte fredagsmys heller, tror jag Inga föräldrar hade delad vårdnad, vad jag vet, med veckovis växelboende. Blyfri bensin fanns inte och inte etanolbussar för den delen heller. Självplock på systembolaget fanns inte och ínga Willys eller PrisXtra heller. GI fanns inte och ingen vettig människa åt väl matvete och bulgur vad jag vet.

ITunes fanns inte och inte iPods. Inte bärbara cd-spelare heller, eller CD skivor. Kommersiell radio fanns inte. EU fanns inte, åtminstone inte på den svenska kartan. Olof Palme fanns däremot.

Privatiserad barn- och äldreomsorg fanns inte. Faxmaskiner fanns inte, Ebay fanns inte och inte Blocket eller Tradera. SMS fanns inte och därmed inga SMSlån. Bankomater fanns inte och inga digitala legitimationer. Digitalkameror fanns inte och eftersom det inte fanns nåt internet så fanns det heller ingen Facebook. Fast Heta Linjen fanns, ett kort tag...

Som ni märker, det var rena rama stenåldern! Herregud, vad gjorde vi hela dagarna? Lekte med kottar?Frågan är hur vi överlevde?
Vad har jag glömt?

6 kommentarer:

Desiree sa...

Ha ha vilket underbart inlägg Jenny! Jag kommer väl också från stenåldern då för det du listar fanns inte på min tid då jag var 13 heller. Åh det här inlägget väckte ju massor med goa barndomsminnen. Ja tänk vad mycket som inte fanns men ändå överlevde vi och hade ganska kul eller hur :-)
Ha en skön helg utan åldersnoja.
Kram

Taina sa...

HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHA! Fy Fan vad gammal jag känner mig NU DÅ! Jag kommer faktiskt ihåh när jag fick miniräknare i skolan och det måste ha varit på högstadiet. Vet du vad vi hade innan dess??? RÄKNESTICKA!!! Snacka om att jag är gammal! Jag ska be min tonårsdotter läsa det här inlägget så hon får ett begrepp om hur lite prylar vi hade på den tiden.

Underbart!

Trevlig helg nu för solen ska väl titta fram hos er med!

Kramar!!

Jenny sa...

Desiree: Konstigt nog så var ju livet ganska bra ändå, ja :-)! Men när man tänker efter vad som kommit sedan dess, så känns det ungefär som när man var liten och undrade vad i all sin värld mormor hade för sig när det inte fanns nån TV! Hoppas ni också får en fin vårhelg! Kram!!

Taina: Räknesticka minsann... DÅ är du gammal ;-). Fast vi fick inte ens HA miniräknare förrän på gymnasiet tror jag, om ens då. Fast så gick jag ju humanistisk linje också, så det var väl inte direkt så svårt matte, hrm. Hoppas solen skiner på er i helgen också! Kram!!

Ceciliah sa...

*hahahaha* när jag gick på högstadiet hade vi maskinskrivning för att öva rätt fingersättning. Då tyckte jag det var bland det tönigaste jag någonsin tvingats lära mig... Idag är jag evigt tacksam!
Kommer ihåg att mamma drog upp checkhäftet och antecknade i sin lilla bok när hon betalade maten på Domus. Å jag minns lyckan när vi fick en VHS spelare av pappa, typ sist i klassen!

Det där var ju en super kul att läsa!

Jenny sa...

Cissi: Ja gud ja, checkarna! Jag glömde nog dem eftersom de lever i all tänkbar välmåga här i USA fortfarande, kan du tänka!! Snacka om stenålder! Kram!

Marianne sa...

Hahahaha, ja hur överlevde vi? Begriper det icke!