måndag 8 mars 2010

Klaga månde Electra

Idag har det varit internationella kvinnodagen och det kan man prata mycket gott om, för även om jag som kvinna i västvärlden kanske inte behöver den så mycket (om än en del), så finns det ju otroligt mycket att uppmärksamma i andra delar av världen.

Det jag uppmärksammar här på min lilla kant, är hur svårt och fel det kan bli med jämnstäldhet och feminism.

Så här: Jag lyssnar på radion idag, på NPR som alltid, där de har en diskussion om Oscarsgalan. Så kommer det in en dam/tant/kvinna i äldre obestämd ålder, en typsik "tyckare". Hon tyckte att kategorierna "bästa kvinnliga huvudroll" respektive "bästa manliga huvudroll" borde tas bort, eftersom begreppet "skådespelerska inte finns längre" - numera är både män och kvinnor skådespelare" och därför borde alla tävla i en enda könsneutral kategori. Att detta inte sker var stor skandal.

Jo, fortsatte tyckar-kvinnan, för att med 40 miljoner tittare förstärker Oscarsgalan en förlegad kvinnosyn, nämligen att män och kvinnor inte kan tävla på lika vilkor, utan kvinnor måste ha en egen, separat, klass för att ha en chans att vinna.

Programledaren blev väldigt tyst, och jag blev väldigt trött. Det är precis sånt här som jag klassificerar som feministtjafs. Det känns mest som en tröttsam jakt på att hitta orättvisor mot kvinnor, även där det inte finns några.

Principiellt kan hon väl ha rätt, det är klart att män och kvinnor ska kunna tävla om samma pris, men varför måste vi? Vad kommer sedan? Att kvinnor inte ska ha urringade och slitsade klänningar på Oscarsgalan eftersom det förstärker bilden av kvinnor som sexobjekt? Nej men visst, låt oss ha en Oscarsgala där alla måste ha samma Maoin spirerade-neutrum-uniform på sig och alla måste tävla i en enda kategori. Bortsett från att det inte känns helt festligt att se på, så blir ju i alla fördelen att galan kortas ner avsevärt och det är väl alltid något ;-).

Men helt ärligt, har vi inte viktigare kvinnofrågor att ägna oss åt (Burka, någon? Kvinlig könsstympning?) än att könsneutralisera Oscarskategorierna? Vilken normal, modern, människa (man eller kvinna) sitter och tittar på Oscarsgalan och ser ner på kvinnor, eller känner sig nedvärderade, bara för att kvinnoroller bedöms i en egen kategori!? Säkert finns det de som gör det, jag säger inte det, men det säger mer, tycker jag, om dem, än om Oscar.

Och varför kan man inte vända på det då, och säga att det är diskriminerande mot män, att inte få tävla i samma kategori som kvinnor? Varför måste den här sortens feminister alltid utgå ifrån att det per automatik är kvinnorna som drar det kortaste strået i allt och inget? Eller att vi kvinnor ska bli jämnställda på männens villkor och inte tvärt om?

Jämnställdhet i all ära, och den är värd att kämpa för, men där den behövs, inte där man måste leta med förstoringsglas för att hitta något. Män och kvinnor ska givetvis behandlas lika inför lag och samhälle, men det betyder inte att män och kvinnor ska stöpas i samma, könsneutrum-form.

4 kommentarer:

LisaFlisa sa...

Åh, vad bra sagt! Speciellt det där sista, varför tänker man inte tvärtom? Det är kanske männen som har en egen, diskriminerande kategori!
Mycket väl talat (skrivet?) av dig!! :-)
Kram från Svedala

Desiree sa...

Håller verkligen med om att det blir så tråkigt och trist när det börjar gafflas om trivialiteter så som detta du hörde på NPR om skådespelare och skådespelerskor. Men jag antar att det är mycket lättare att ta upp ett sådant trivialt problem istället för att ta upp något som verkligen spelar roll eller så var den här personen som ringde in rätt insnöad och liksom bara levde i sin lilla bubbla till värld. Det finns mycket orättvisor kvar för många kvinnor i världen och jag tycker att man borde ta upp dessa och belysa på internationella kvinnodagen istället för sådant här. Men jag håller med LisaFlisa om att det var bra skrivet av dig.
Kram

Malin sa...

Hej hej! Nu har jag hittat hit :)
Jag håller helt och hållet med dig i det du skriver! Diskutera dessa frågor där det behövs och tjata inte sönder ämnet på helt meningslösa saker...

Som jag skrev i min blogg så var jag i Charlotte 2006, bara en vecka dock, men lite hann jag se :) vi var där i November och det var jättevarmt och skönt ute då minns jag, vi trodde att vi skulle behöva ha vinterjackorna på då, men tydligen varierar vädret väldigt snabbt och mycket i NC om jag förstått saken rätt?

Marianne sa...

Håller med. Vi måste väl för guds skull få vara kvinnor fortfarande, det är väl en himla skillnad mot ojämna löner och könsstympning etc.

Bra rutet!