onsdag 13 januari 2010

Ihop eller isär

Jag funderar på det här med att låta syskonen dela rum. Antagligen skulle det väl framförallt gälla lillebror och storebror (och låta prinsessn fortsätta att ha någonstans att stänga om sig och sitt pyssel) i såna fall.

Som det är nu sover alla i varsitt rum och är glada med det. Så vi har utrymmet, det är inte det. Men jag tänker... De verkar sova lugnare när de sover tillsammans... Syskon har delat rum i alla tider och inte dött av det... Får de bättre sammanhållning?.... Våningssäng eller två separata?... Skulle de driva varandra till vansinne eller skulle de tycka att det var mysigt?... Skämmer vi bort dem med att allt ska vara "eget"?... Jag vill ju absolut inte ha uppdragna gränser över golvet där den ena inte får trampa heller, jag vill ha syskonkärlek och syskonsämja. Blir det mer av det i egna rum kanske?

Någon som har tankar, erfarenheter eller allmäna synpunkter att dela med sig av?

Vill också tillägga att alla sover inte i varsitt rum. Herr Dahlstrand och jag delar rum och trivs alldeles utmärkt med det. Vi tycker att vi får mycket bättre sammanhållning av det.

7 kommentarer:

SuburbiaLiving sa...

Ja oj, det tål att tänkas på!

Det går ju att göra fasansfullt snygga syskonrum om man kikar in i PBkids katalogen.

Jag och min syster hade våningssäng när vi var mindre och vad jag kommer ihåg blev det mest bråk om vem som skulle få ligga på toppen. Det var dock en sådan säng man kunde ha som enkelsängar, vilket resulterade i att vi fick ett varsitt rum så småningom!

kalaslotta sa...

Mina killar - idag 9 och snart 8 - delade rum fram till vår flytt till USA för 1 1/2 år sedan.

Det funkade utmärkt! De fick en jättebra inställning till "mitt o ditt o vårt", de delade ju allt..även om någon hade fått en julklapp eller fölsispresent så delade de alltid med sig!

De är som ler och långhalm...kan ju bero på andra saker oxå men jag tror att lite beror på att de delat rum så länge!

Vi hade både separata sängar ett tag men sen blev det våningssäng. Det blev bäst tyckte ´både de och vi. Man kan ju köra två loftsängar med varsitt litet kryp in under..då får de sitt lilla private space.

Lycka till med vad ni än väljer!

Jenny sa...

Mrs McG: Ja men visst har PBK saa sota "dubbelrun"!? jag tror faktiskt pa vaningssang, det ar bade ratt mysigt och tar ju faktiskt mycket mindre plats. Vem som ska ligga overst ar ju i vart fall helt givet, eftersom storebror faktiskt ar nastan 3 ar aldre. Sedan ar det klart att de inte behover dela rum i all evighet, kan tanka mig att det definitivt skulle kannas bra med eget rum nar man narmar sig tonaren. Kram!

Kalaslotta: Vad roligt att hora att ni harft sa bra erfarenheter av delat rum. Jag tror ocksa vi skulle satsa pa vaningssang, med sangar som gar att "ta isar" om/nar de sedan vill ha eget rum igen. Tar ju mycket mindre plats ocska! Tack for inputen och kram!

Taina sa...

Eftersom det är så stor spridning i åldrar på mina barn, så har det blivit egna rum för dem. Men när jag var liten delade vi rum. Det var ju mycket roligare! Kommer ihåg våningssängen jag och syrran hade! Så kul och om någon av oss hade en hemsk dröm eller bara annars svårt att sova, kröp vi ner hos varandra. Mysigt! Jag tror på att att dela rum!

Kramen

eastcoastmom sa...

Våra kids delade rum till de var 5 respektive 7 år. De trivdes med varandra, klart de störde varandra ibland när de var mindre men sen saknade de varann! De hade aldrig våningssäng, det är för jobbigt att bädda tycker jag...

När Dottern började Kindergarten och Sonen skulle börja 2nd grade tyckte vi det var dags att de fick varsitt rum. Alternativet hade varit att skapa ett lekrum.

Jag tror att om man har barn av samma kön som det skiljer högst 3 år på då kan de dela rum ganska länge.

Jenny sa...

Taina: Precis SA ska det vara!! Det ar ju liksom sa man vill att syskonen ska minnas sin barndom! Kram!

Eastcostmom: Det ar kanske pa haret, storebror ar 2 ar och 10 aldre, men jag tror att det kan funka ett tag i alla fall. Sedan ar det val klart att man kanske vill ha sitt eget nar de narmar sig tonaren, men det ar ju inte sa att de aldrig far flytta isar igen heller som sagt. Det dar med att badda vaningssangen hade jag inte ens tankt pa, vilken bra synpunkt! Jag tankte bara utrymmesmassigt... Men fy fabian for att byta lakan i overslafen. Hm, tal att tankas pa. Tack! Kram!

Anonym sa...

Prinsen, 4 år, och prinsessan, 2 år har just börjat dela rum. Det går jättebra, över förväntan tycker jag! Dockvagnar, legobitar, böcker och leksaker i en enda härlig röra. Och så två barn som leker tillsammans. Nätterna är väl det som är lite stökigt just nu, med avgrundsvrål från lilltjejen lite då och då. Hon sover fortfarande i spjälsäng och stora killen har en våningssäng som är ganska låg. Sover på nedervåningen och så har han haft lite systerfri zon på övervåningen fram tills nu när hon med lite stånk och stön tar sig upp på egen hand. När de blir större så flyttar sonen upp och dottern in på bottenvåningen. Så kan de nog bo tillsammans tills det är dags att börja skolan. Kram!