söndag 16 augusti 2009

vickeli vick

Här hemma råder det numera spänning på hög nivå: Loppan har en lös tand! Och inte vilken tand som helst, utan sitt livst första lösa tand no less! Det vickas och vickas på denna stackars lilla tand och den stora frågan är givetvis "Hur lång tid tar det innan tanden ramlar ut"?

Jaaa... Den ramlar ut när den är färdig för att ramla ut, svarar mamman något svävande, men det är inte på några vilkors vis ett tillräckligt bra svar har dottern meddelat. Kommer tanden att ramla ut innan skolan börjar (den 25:e)? Finns det någon människa som antingen 1) Själv har tappat tänder i närmare nutid än för typ 30 år sedan? (Även om tanken på att jag på något vis skulle ha 8-åringa läsare är något skrattretande.) eller 2) Har barn som tappar tänder så kan ni väl hjälpa oss med en ungefärlig tandprognos!

This is serious stuff, ya´know.

10 kommentarer:

Taina sa...

Hahahaha! Våt Minsting har tappat 3 tänder i sommar. Den första gick hon och vickade på länge. Ja men vad är länge då? Tog inte tid men ca en månad. Andra och tredje tanden kom ut av rena farten och jag tror hon forcerade fram det själv!
Lycka till nu med this serious stuff.

Kramar

Victoria sa...

Problemet med tänder är att de oftast inte bara ramlar ut, man måste liksom tvinga ut dem. Det kan bli lite traumatiskt. Jag minns när min lilla syster hade sina två framtänder uppe lösa, hon tordes inte låta pappa dra ur dem utan de fick sitta där tills de dog helt och blev BLÅ! Helt sann historia.

Mamma J sa...

Jag skulle säga att det beror på hur enveten ägaren av den lösa tanden är. Jag minns hur min syster en kväll efter sängdags annonserade att hon hade en lös tand. Alla fick känna på den. Den gick nätt och jämnt att rucka lite på. Det gick en liten stund - och ut kom hon från sitt rum, triumferande med sin tand i handen. Hon var tjurig hon!

För mig, hariga lilla jag, tog det längre tid. Den kunde hänga i en liten liten liten flärp hur länge som helst utan att jag vågade göra det avgörande "rycket" :-)

Min dotter på 8,5 är någonstans mittemellan. Så, en tidsprognos är omöjlig att ställa. Jag tror hon kan påverka det där enormt mycket själv.

Marianne sa...

Själv hör lösa tänder numera till mardrömmarnas värld. För om det inträffar blir det väl löständer nästa.

KUL att du är tillbaka. Ja för mig alltså : )

Helena sa...

Amanda hade sin första lösa tand länge!! Den började vicka i november (nu pratar vi tänderna uppe) och innan den lossnade på första semesterdagen!! så hade båda framtänderna där nere lossnat!! Jag fick dra ut tänderna, de hängde alldeles löst. Tror inte att de ramlar av sig själv...
Nu har hon tappat fyra tänder och tre till är lösa.. Det går undan!

Molly sa...

Hej!

Minns inte riktigt hur det var med lösa tänder, min dotter är ju 15 nu... Däremot undrar jag om du har koll på sängstorlekar i USA. Vad är queen size och king size, gärna i cm, om du vet.

Ha det bra hälsar Molly

Camilla sa...

Spännande för dottern med en lös tand! Antar att hon önskar att den ska trilla ut snart så att tandfén kan komma på besök.

Ha det gott
Kram

Annika sa...

Hej Jenny!
Hoppas du hade en fin sommar i sverige. jag kom tillbaks till DC igår efter 7 veckor...
Pust, känner mig lite mosig.

O, det där med lösa tänder är ju jättestort!!
Och roligt.
men inte lätt när tanden väl ska ut. Den brukar hänga på en liten slamsa till slut :-)

Kram!!

Jenny sa...

Taina: Den här tanden verkar inte gå i nån racertakt direkt, så vi får nog se :-). Kram!

Victoria: BLÅ!!?? Näe... Usch! Och jag som inte ens vill vicka på hennes tand, än mindre dra ut den. Usch vad det är jobbigt att vara mamma ;-). Kram!

Mamma J: Vi tillhör nog den hariga skaran, jag och dottern så jag får ställa in mig på långtids-tandlossnings projekt tror jag, ha ha. Men jag ska uppmana henne att vicka som bara den! Kram!

Marianne: Haha, nej det var just det. För oss över 10 så får man väl hoppas att de (eventuellt, oh hemska tanke) lösa tänderna sitter extra länge ;-). Kram och tack!

Helena: För oss var det tandläkaren som upptäckte att tänderna var lösa där nere, innan Mathilda själv gjorde det (och den ena undertanden hävdar hon fortfarande inte är lös, så det kan då inte vara mycket vick i den). Övertänderna sitter som berg! Kram!

Molly: Vad gäller sängstorlekar brukar jag säga att en 160 cm säng motsvarar en am. queen size och en 180 cm en king. Jag vet inte de exakta måtten, men på ett ungefär. Jag vet att mina lakan som jag hade i en 160-säng i Sverige passade bra i en queen i alla fall. Den amerikanska "twin" sängen motsvarar ung en 90 cm, och en "full" är ungefär 140 cm. Hoppas det hjälper! Kram!

Camilla: Japp, jag tror det är oavgjort mellan att vilja ha tandfe-pengar och hamna på klassens "I lost a tooth this month"-lista :-). Kram!

Annika: Välkommen tillbaka!! Ja visst tar det en stund att acklimatisera sig tillbaka när man varit i Sverige. Men nu är det back-to-business (nästan) igen. Vi har redan börjat läx-träna. Kram!!

Molly sa...

OK, då förstår jag. Vi ska boka hotell i Florida och jag blev bara nyfiken på sängmåtten, eftersom det ofta står queen eller king size osv. Tack för hjälpen!