onsdag 4 februari 2009

Det ringer, det ringer...Vi har årets andra snowday idag, vilken är betydligt fjösigare än den första vi hade för idag ser man till och med små grässtrån sticka upp, men nu är de ju livrädda för snö här så det är bara att gilla läget.

Den vänliga skolan ringde mass-samtal om det faktum att de har stängt idag, snällt nog - Klockan 05.15 i morse!! Jag tycker väl, i mitt något sömniga tillstånd, att det var liiiite väl överambitiöst. För det första, jag förstår att folk går upp tidigare än jag gör, som vanligtvis masar mig ur sängen först när något av barnen (oftast Elias) vaknar, och att arbetande föräldrar måste planera för en dag när de inte kan lämna barnen i skola, men var ska de ringa så dags på morgonen? Mormor? Barnvakten? Jag kan garantera att de blir ungefär lika glada som jag, av att få vakna så dags. (Utom min mormor då kanske, hon brukade vakna väldans väldans tidigt)
Och för det andra, folk har väl ögon att se med och hjärnor att tänka med!? Det är ju inte direkt så att detta inte händer ungefär varje vinter och om man då vaknar, tittar ut genom fönstret och ser att det är vitt ute, vad gör man då om man har skolbarn? Jo man tänker att "hmmm, jag undrar om skolorna har stängt idag, bäst jag kollar" och så går man till sin lilla dator och kollar, eller till sin lilla tv och sätter på nyheterna (Där rullar det en lista på botten oavbrutet - You can´t miss it!). Eller om man bor i en håla i skogen och inte har tv, så ringer man till skolan och får höra detta på en inspelning. Och kom nu inte och säg att det finns människor som inte har telefon också...Herr Dahlstrand och jag pratade häromdagen om det faktum att det minsann aldrig var några snowdays när vi gick i skolan - Det var bara att pallra sig iväg i snöstormar och arktiskt kyla, det spelade ingen roll. Och aldrig var det plogat så dags på morgnarna heller. Men så är ju svenskar vikinga-ättande också.

5 kommentarer:

Annika sa...

Snödagar är ett mysterium, men genom åren har min förståelse för dom ökat. Ingen har ju vinterdäck tex, inte skolbussarna heller. Det är ett smärre h-vete att köra uppför backar i isigt väglag. Och is blir det ju här i DC. Det är säkert detsamma hos er.
Det retade mig när Obama hade åsikter om det hela. Det är ju inte Chicago här precis. Visst får vi snö, men den bli till is på nolltid.

Nej, när vi gick i plugget fanns det inte att man var hemma för snö! Vilket skämt.
det var ju jättekul med snön på rasterna också. Här får ju inte barnen gå ut när det är snö på skolgården...
Nog är det skillnad alltid :-)
Whimps!!

Kram!

majsen sa...

arktiskt och arktisk kyla i Stockholm, hmm, jag vet inte jag...;-)

M, en norrlanning i NY

Tanja sa...

Förklara för en som inte fattar varför de stänger skolorna för det lilla vita? Har det enbart med däcken på bilarna att göra? Och slipper de som arbetar att arbeta också då, för snön? Kram från Tanja fattaringenting :)

Jenny sa...

Annika: Jag har också viss förståelse för snowdays, till viss del. Ibland tycker jag att de använder det lite väl liberalt, kanske hade det idag,tex, räckt med att öppna 30 minuter senare eller liknanade, när det fått smälta undan lite. Men visst, hellre håller jag mig hemma såna här dagar, än kör ut på vägarna och blir påkörd av folk som aldrig haft en snöflinga på sin bil och inte fattar att man måste anpassa sin körning efter väglaget. Hur har ni det i DC, hur många snowdays måste ni ha innan ni måste ha en makeup-day. Här är det one for one, och nu är vi inne på springbreak, och det är väl då man önskar att de kunde lugna sig två hekto. Kram!

Majsan: Jo, men på 80-talet VAR det kalla vintrar. Även i Stockholm ;-).

Tanja: Det är som Annika mycket riktigt kommenterar ovan, folk kan inte köra i de delar av landet som inte har regelbundna (snöiga) vintrar - ingen har dubbdäck, snöröjningen tar ofta tid osv. Jag tror helt enkelt det skulle vara för osäkert att ha en massa skolbussar och ovana förare ute. Men som sagt, ibland känns det för himla fånigt -som att man inte kan gå ut för att det kommit 2 cm snö! I de delar av landet där det är mycket snö, är jag säker på att det är som i Sverige, men helt säker är jag inte ;-). Många företag, framför allt mindre sådana, öppnar senare eller stänger också (det beror väl lite på snömängd, för de förlorar ju pengar också), ibland, som idag tex, var det frivillig arbetsdag för lärarna i skolan, och jag vet inte riktigt hur det funkar med löner etc, om de får löneavdrag när de inte kan jobba pga snö. Många större företag, bla där herr Dahlstrand jobbar, uppmanar de som kan att arbeta hemifrån och det är väl egentligen det bästa. Kram!

Marianne sa...

Ja jag hade då vägrat blankt att vara barnvakt om någon hade ringt mig och frågat om det klockan 05.15, det kan jag tala om.

Inte bara var det arktisk kyla när jag var liten, barfota fick man gå också och så fick vi äta halm : )