onsdag 12 november 2008

Fula tankar

Jag har ett moraliskt dilemma.

I vår villaägarförening (HOA=Home Owner´s Association)så står det klart och tydligt med stora bokstäver att man får absolut inte, icke på några villkor, ha en studsmatta/trampolin i trädgården. Punkt slut. När vi flyttade hit, eller rättare sagt letade hus, var detta en av de saker vi verkligen, verkligen ville ha; en studsmatta. Det var då lite surt att få reda på att det var något som vi aldrig skulle kunna ha, men eftersom vi älskar både huset och området mer än vi älskade tanken på en studsmatta så har vi förlikat oss med vårt öde.

Tills jag en vacker dag kom körande i en annan del av området, råkar kasta en blick in på tomten jag passerade (Ok ok, jag glodde. Jag är sjukligt nyfiken och tittar därför alltid in i alla trädgårdar och gärna in genom upplysta fönster om det är mörk ute. Man vet aldrig vad för roligt ens grannar kan ha för sig ;-)) och vad skådar jag! En trampolin! En stor blå trampolin mitt i trädgården utan minsta tillstymelse till att försöka gömma undan den. Det hoppade dessutom barn på den, som om det inte var illa nog att den bara fanns.

Det här grämer mig. Jag tror ju väldigt mycket på karma, och försöker verkligen leva enligt "Gör mot andra som du vill att andra ska göra mot dig". Och om jag hade satt upp en trampolin som den natzinitiska villaägarföreningspolisen råkat missa (och de missar då inte mycket; Har du en liten liten död buske i din rabatt? Brev på posten! Har du din soptunna ute en dag för länge? Brev på posten!), så skulle jag verkligen inte vilja att någon skvallrade för dem, så att jag var tvungen att ta bort den och böta en massa pengar. Det är så enkelt egentligen; Jag har inte med deras dumma trampolin att göra, good for them, sköt mig själv för jag får ju ändå ingen studsmatta bara för att grannarna måste ta bort sin, grannsämja och allt annat yada yada yada... Och ändå, ändå: JAG VILL JU OCKSÅ HA EN STUDSMATTA OCH BARA FÖR ATT JAG ÄR DUM OCH LAGLYDIG SÅ HAR JAG INGEN OCH DÅ SKA BASKE MIG INTE GRANNARNA HELLER HA DET!!!

Så. Nu var det sagt. Nu mår jag lite bättre. Jag kan nog leva med att det finns grannbarn som får studsa och hoppa, när mina barn bara får gunga. Kanske. Vad skulle ni gjort?

6 kommentarer:

Victoria sa...

Hörru, det där inlägget gör mig alldeles rasande igen (jag som precis hade lugnat ner mig) så nu måste jag skriva ett eget inlägg om saken. Satans villaförening!
Kram/Vic

Anonym sa...

Jag känner igen det där!! Åhh vad pissigt! Fast ändå så tycker jag om dom nedrans HOA, just därför att dom ser till att de "lata jäklarna som inte vet hur man klipper gräset grannarna" faktiskt klipper gräset, eller iallfall att dom anlitar någon som kan klippa gräset till dom.
Men hallå, en trampolin! Nu snackar vi ju helt plötsligt om BARN. Jag tycker att det är lite fjantigt att inte tillåta trampoliner.

Anonym sa...

Jag hade nog trevligt och snallt knackat pa deras dorr och bara hort mig for hur de gick till vaga. OM nagon har namnt nagot eller om de fragat. sag som dt ar att ni sa ganra ocksa vill ha en men inte "vagat"...

Marianne sa...

Jag hade nog gjort som du - skrivit av mig och svurit och varit sur. Men Anonyms förslag var bättre, fråga hur de bar sig åt för ni vill också ha.

Fattar inte de där HOA! Läste att Victoria har samma problem. Har alltid sagt att när vi flyttar hem till Sverige igen vill jag INTE bo i villaområde. Jag är än mer övertygad om det nu. Antingen stan eller landet.

Petchie75 sa...

Ha ha, jag vet precis hur du känner dig!! Det finns alltid folk som kommer undan med att "fuska" med olika sorters regler medan man själv kan vara övertygad om att man blir fast om man försöker att böja på en regel en endaste gång. Varför inte göra som anonym och ringa på och fråga om de fått några klagomål...

Jenny sa...

Victoria: HOA är helt klart i en helt egen klass för sig. Det där med hemförsäkringar och trampoliner hade jag också hört talas om, men alla jag känner som har en trampolin har alla aldrig ens tagit upp saken med sina försäkringsbolag och aldrig haft problem. Kram!

Mrs Mcglaun: Jag vet inte om det har med liability eller vad, men som sagt, det är jätte fånigt. Ovårdade gräsmattor är å andra sidan en heelt annan sak :-). Kram!

Anonym: Åh vilken bra idé! Nu har jag faktiskt fått höra på omvägar att de är anmälda till HOA och allting, så det är tydligen inte bara vi som sett. Kram.

Marianne: Nej jag skulle faktiskt aldrig anmält dem, jag är mer en sån som morrar i smyg (eller på bloggen :-)), men en del av mig är liiiite glad att de faktiskt fått HOA efter sig, även om det är småsint. Nej just HOA är väl inte anledningen till att man vill bo i villa, men det har ju sina trevliga fördelar också, som lägenheter inte har; Trädgård till exempel. Jag vet inte om det är lika strikt i Sverige som här, men det har jag svårt att tänka mig, eftersom man är mycket mindre rädd för att bli stämd etc. Kram!

Petra: Men visst är det så!? Andra kan göra hur olydiga saker som helst och jag bara vet att om jag gör samma sak så åker jag fast så det visslar. Visserligen har jag aldrig vågat pröva min tes, men jag är bombis på att den stämmer :-)! Kram!