onsdag 10 september 2008

Onsdagsrecept: Rårakor

Min mormor gjorde ofta rårakor. Inte raggmunkar, det tror jag hon tyckte var för onyttigt eller nåt. Hon var mycket för hälsosam mat och kruska -långt före sin tid! Än i dag tycker jag att raggmunkar, på mormors vis, är bland den godaste, och billigaste, vardagsmaten.

Tag ett par, tre stora potatisar och riv grovt
Blanda med ett ägg, 1 msk mjöl, salt och peppar
Stek i plättstora kakor till de är gyllenbruna
Servera med lingonsylt och stekt fläsk/bacon

Inte direkt matlagning på avancerad nivå, men åååh så gott och åh så mycket barndomsminnen!

6 kommentarer:

Marianne sa...

Å ja, vad gott! Det är sådan där mat som är lätt att glömma bort. Det ska jag göra i början av nästa vecka, för vi har bacon i frysen.

majsen sa...

ohh gud vad gott, detta skall jag minsann laga i helgen.

Jenny sa...

Marianne: Jag gör dem också med bacon här i USA, för nåt äka rimmat sidfläsk finnes då icke att få tag i. Om du kan hitta, vad det heter här i alla fall, "thick cut bacon" så funkar det ännu bättre.
Majsen: Toppenbra helgmat! Smaklig spis :-)

Petchie75 sa...

Aha, så det är rårakor (vad är skillnaden mellan rårakor och raggmunk?) - själv gör jag rösti, dvs samma koncept men utan ägg och bacon! Älskar stekt potatis i alla dess former! Ibland blandar jag även i riven morot.

Jenny sa...

Petra: Raggmunk är pannkakssmet med riven potatis i. Väldigt gott det med :-)!! Jag gillar också stekt potatis, och att riva i lite morot låter supergott. Tack för tipset!

Marianne sa...

Om jag kan hitta fläskkött? I Egypten? Hahahahaha, dream on! Eller jo, det kanske finns någonstans, om man åker till sopbyn Moqattam (där stenraset var) kanske, för de föder ju upp grisar. På sopor.

Det fläskkött vi har bär vi med oss i resväskan från Sverige. Eller möjligen Grekland dit Klas ska nästa vecka : ) Vi har faktiskt en hel fläskfilé i frysen just nu, 7 paket bacon och fyra stycken isterband!

Här skulle folk verkligen bli äcklade om de visste att vi äter FLÄSK! Ungefär som vi tycker om folk som äter spindlar. Plus att vi är väldigt orena, förstås.

Men vi åt faktiskt rårakor och bacon i dag. Klas blev väldigt glad för att du hade skrivit om det. Han hälsar och tackar. (Vi har en och en halv burk lingonsylt kvar. Jag hoppas han hinner till Ikea i Thessaloniki och kan köpa mer.)