tisdag 13 september 2005

Midnatt råder

Natt i det Dahlstrandska hemmet:
23-tiden: Fru Dahlstrand somnar ifrån tv:n (förstår inte varför det ska vara så skönt att somna med tv på, men det är det. Jag skyller allt på arv och miljö från mamma ;-)).
Midnatt: Elias börjar fnula och bräka. Det är dags för mat med andra ord. Herr Dahlstrand sover, vilket han i och för sig gör rätt i, eftersom han just inte kan tillföra så mycket i matväg. Fru Dahlstrand går upp, osedvanligt piggt faktiskt, men det beror säkert på att hon inte hunnit somna riktigt än, och matar samt försöker rapa lillprinsen, som har en tendens att få en väldans massa luft på tvären i magen. Det rapas en stor rap och de två vakna familjemedlemmarna somnar om.
01-så där: Prinsessan har mardrömmar om någon orättvisa som drabbat henne. Mamma Dahlstrand går upp och klappar och stoppar in nappen. Prinsessan sover lugnt igen och mamman hasar tillbaka till sängen och somnar om. Pappa Dahlstand har inte rört sig.
02-tiden: Lillprinsen ligger och bräker, vilket betyder att han måste rapa. Pappa Dahlstrand sover. Mamma Dahlstrand går upp, betydligt mindre piggt, och försöker klämma ut mer uft ur sonen. Det går inte, men sonen somnar om. Den ensamt vakna familjemedlemmen druttar ner på kudden och somnar om.
02.30: Den där andra rapen behöver visst komma ut, lillprinsen bräker och kräks om vartannat. Pappa Dahlstrand sover. Mamma Dahlstrand rapar sonen i sömnen. Alla somnar om.
03.30-ungefär: Matdags igen. Mamma Dahlstrand somnar sittande rakt upp och ner i amningsfåtöljen med lillprinsen sovande sin obräkande prinssömn i famnen.
04.15: Prinsessan skriker halvvaket i sitt rum. Mamma Dahlstrand vaknar till i sin stol och inser att hon fått nackspärr av att sitta och hänga i luftkonditioneringen. Far och son sover. Mamma Dahlstrand muttrar lite. Pappa Dahlstrand vaknar och går in till prinsessan som propsar på att få komma och sova i mamma och pappas säng. Väl där, följer en lång konversation från den nu helvakna prinsessan om att "mamma sitter i stolen, Elias äter bröst och Mathilda vill titta på tv". Det får hon nu inte och mamma så pappa Dahlstrand hyschar på henne och påpekar att det är natt och nu ska hon sova. Pappa Dahlstrand somnar. Mamma Dahlstrand inser att lillprinsen bara ätit halvvägs men nu sover som en sten och inte alls är intresserad av att äta mer, vilket mamman inser betyder 1) att han kommer att bli hungrig igen om en timme och 2) att hon har väldigt överfyllda bröst. Mamma Dahlstrand vågar nu inte lägga lillprinsen bredvid prinsessan, som bortsett från att hon fortfarande är vaken, är känd för att rotera som en liten propeller när hon sover. Därför klämmer hon ner sig själv i mitten mellan sina barn och hamnar därför utanför alla huvudkuddar.
04.45-nånting: Mamma Dahlstrand svettas klarvaket eftersom hon har två små barnkaminer upptryckta mot sig, lillprinsen bräker, kräks och smågnäller omvartannat, prinsessan vill fortfarande titta på tv och får hon inte det vill hon ha välling. Eftersom ingetdera är någon nattlig aktivitet skriker hon. Pappa Dahlstrand hyschar argt på sin dotter i sömnen.
05.00: Lillprinsen lyckas äntligen rapa en jätterap och inser därmed att han är tom i magen och därför vill äta igen. Mamma Dahlstrand, som nu inte bara har nackspärr utan även två bortdomnade armar av att ligga som ett "s", går upp halvsovande och ber till högre makter att sonen ska lyckas hitta sin mat på egen hand eftersom hon har så mycket grus i ögonen att de inte går att öppna. Prinsessan vaknar också till liv (frågan är om hon ens hunnit somnna) och samma saker som tidigare måste sägas och upprepas. Som svar på "tyst nu Mathilda, försök sova, det är mitt i natten" skriker hon argt. Och högt. Pappa Dahlstrand ryter till och hotar dottern med att hon får ligga i sin egen säng om hon inte är tyst. Mamma Dahlstrand håller med. Lillprinsen somnar om vid bröstet. Mamma Dahstrand svär.
strax efter 05: Mamma Dahlstrand verkställer pappa Dahlstrands hot och bär in den skrikande prinsessan i hennes säng. Där hon omedelbart tystar och somnar om (!???). Lillprinsen rapar och somnar lugnt. Mamma Dahlstrand orkar inte ens ta av sig glasögonen utan kolapsar utanpå täcket, men med en kudde i alla fall. Tystnad och ro råder i det Dahlstrandska hemmet.
06.15: Lillprinsen bräker och rumstrerar. En snabb sniff avslöjar att det är dags för blöjbyte. Pappa Dahlstrand sover. Mamma Dahlstrand byter blöja. Lillprinsen kan även tänka sig en slurk före fortsatt sänggående. Mamma Dahlstrand, med huvudet i käck vinkel (nackspärren), ser gryningen komma i sovrummet från sin amningsfåtölj.
06.40: Lillprinsen rapar exemplariskt och de två vakna familjemedlemmarna somnar om.
06.45: Pappa Dahlstrans väckarklocka ringer. Mamma Dahlstrand sover så djupt att hon inte hör den. Familjens andra väckarklocka kan hon däremot inte missa, när den börjar skrika "Maaaammmmaaa! Maaammmmaaa!" strax efter. En ny dag har börjat.

Inga kommentarer: