onsdag 1 december 2004

19-månaders Mathildauppdatering

"Bäppi" har nu blivit bebis (med stockholms "e" och hårt betonat s till och med :-))
öla (öra)
mapp (napp)
möck (mjölk)
wäwä har blivit wällä (välling)
må (more)
qua qua (anka)
bajs (vilket ibland stämmer och ibland inte. Lite beroende på dagsformen ;-))
"da emmo wööl" ("That´s Elmo´s World", del av signaturmelodin till favoritprogrammet)
"jys" (juice)
"kovv" (korv)
"kä" (kex)
"sojy" (sorry, sägs bl.a om hon går in i nånting)
macka
kä (kex)
bulle
aw done (all done=färdig (med maten etc))
aw gonn (all gone=slut, borta)
lut (slut)
bokk(bok)
kä (kex)
"bum bum" ("brum brum"=bil, bilen)
opp (upp, dvs lyft upp mig)
schit (sitt, dvs "jag vill sitta där")


Mathilda tycker om: Att rita (helst med mammas tusch- eller bläckpennor, men kritor går också bra.), köra runt med sin dockvagn (och tillhörande "bebis") och shoppingvagn, telefoner (även här är det riktiga, ikopplade, telefoner som är populärast, men även leksakstelefoner, fjärrkontroller och plånböcker går bra att prata i), att laga mat i sitt leksakskök, Elmo och alla de andra figurerna från "Sesame Street", musik, sjunga, dansa (framförallt snurra runt), fil och flingor, lussebullar, kex, kakor, juice, torkad frukt, korv, de flesta grönsaker (förutsatt att hon är på humör), klementiner, banan (men bara om hon får äta rakt av ur skalet, hon vägrar fortfarande att äta bananbitar), grilled cheese, välling, mjukost, kyckling, makaroner, ravioli, ris, att sopa med sopborste och sopskyffel, att plocka ut grejer ur kylskåpet och skafferiet, "Maisy mouse" (som jag tror hetter Molly mus på svenska), nycklar av alla de slag, att sitta och låssasköra pappas bil, att åka rushkana och klättra i klätterställning, sitta på köksbänken och titta på när mamma lagar mat.

Mathilda tycker INTE om: vår mixer (tror att hon tycker att ljudet är läskigt), potatis (utom pommes frites då), köttfärssås (kött överhuvudtaget är ingen höjdare), gröt, glass, att åka bil några längre sträckor, att ha strumpor på sig, att behöva gå in när vi är ute, att sitta i vagnen, att vara i mataffären, att kamma håret (eller sätta i tofsar), när pappa åker till jobbet, sina barnvakter, stängda dörrar och över huvudtaget att man begränsar henne och det hon vill göra.

Hon har börjat leka mycket, dvs allt mer riktig fantasilek. Hon kör runt sin bebis (docka) dockvagnen och pratar i mobiltelefonen (hm, mamma tar åt sig lite här, men vill till sitt försvar säga att dottern är betydligt mer förtjust i sin mobiltelefon av plast än mammma är i sin riktiga ;-)) med mycket målmedvetna steg och hon lagar mat med sina små byttor och karotter i sitt leksakskök. Bebisen matas med välling och vaggas och dängs i golvet lite om vartannnat. Det märks också att hon börjar få lite roligare med andra barn. Fortfarande är hon väl mest för att hålla på med sina egna grejer och strunta i de andra barnen, men framför allt hon och I kan ha riktigt roligt tillsammans. Inte så att de just leker tillsammans, men det finns någon form av intresse och samspel där som är nytt de senaste veckorna.

Böcker är roliga också, framför allt såna hon får läsa själv och upp och ner, men även godnattsagan är numera viktig. Hon går gärna till sin bokhylla och tar ner (mamma önskar att hon här kunde skriva EN bok, men nej ;-))böcker och tittar i. Hon tycker också om att titta i tidningar med bilder på barn/bäbisar (typ "Vi föräldrar")i. Och så tycker hon mycket om att titta på tv, men bara på enkla barnprogram. Hon blir helt överlycklig när hennes favoritprogram kommer och sitter antingen helt fascinerad i sin lilla stol, eller så vill hon upp och stå nära framför tv:n och dansa, om det är musik.

I övrigt är Mathilda inne i en dålig sovperiod igen. Hon somnar bra på kvällarna, som alltid, men hon vaknar massor av gånger på nätterna. Ibland är hon ledsen och behöver bara nappen och bli omstoppad, men ibland, som i natt, är hon bara vaken och vill inte vara ensam. Vilket mamma hemskt gärna vill vara klockan tre på nätterna. Då ligger hon i sitt rum och hoar och skriker argt, vilket inte heller uppskattas av hennes trötta mamma. I natt var hon säkert vaken i nästan två timmar sammanlagt, men hon sov ändå inte längre på morgonen vilket förstås ledde till att hon var rätt trött hela dagen. Hon äter inte heller så särskilt bra just nu heller, det mesta vägrar hon överhuvudtaget att smaka på om hon inte är dö´hungrig, men fil och flingor går nästan alltid ner. Favoriträtten är annars kex :-). Eller grönsakschips. En något enahanda diet om man frågar mamma, men det lär väl andra sig snart igen.

Inga kommentarer: