torsdag 24 september 2009

Disciplin

I morse var jag i Loppans skola och volounteerade (jobbade frivilligt låter ju så mycket mindre hemmafru-piffigt och nu har jag ju förstått att alla svenska hemmafruar i USA är mycket lyxpiffiga. Så numera "volounteer" jag, iklädd nån Armanitrasa och 17 miljonersdollars halsband givetvis. Jo minsann, I have a reputation to live up to! Fråga damerna i Hollywood om du inte tror mig, även om jag tvivlar på att någon av dem besöker just bibliotek så där vansinnigt ofta. Host.) i biblioteket så blev det brandövning.

Brandövningar har barnen en gång i månaden och nu började det alltså tjuta, pipa och stroboskop-blinka, varpå vi alla omedelbarn ombads lämna byggnaden. Inklusive svenska hemmfruar i biblioteket, vilket jag naturligtvis tyckte var såå pinsamt och ogamouröst att jag övervägde att avskeda en liten mexikansk lokalvårdare som stod i ett hörn och dammsög, bara för att jag tyckte att det gick lite långsamt. Men eftersom jag inte är en anka, så gjorde jag inte det.

Istället marcherade jag ut tillsammans med de två söta bibliotekstanterna (och städtanten) längs skolans parkeringsplats bort mot fotbollsplanerna. Jag och 851 studenter, minus de som ev ligger hemma med svininfluensa. Tysta, klassvis på led gick hela skolan, inklusive all personal och diverse lösa hemmafruar som av någon anledning råkat befinna sig där. På strax över 2 minuter (2 minuter och 16 sekunder, meddelade rektorn som stod med stoppur) så var hela skolan utrymd och genomsökt och alla barn stod tysta i raka led uppställda klassvis längs hela planen med en lärare längst fram.

Jag blev sjuuuuukt imponerad, och lite rädd för det var så hemskt strikt, tyst militärisk disciplin över det hela att jag började undra vad de egentligen gör med barnen när vi inte ser, men. I alla fall. Jag skulle vilja se vilken kontorsbyggnad med närmare 1000 människor i som utrymmer på två minuter. Utan kaos.

Mycket elände kan hända i skolan, men numera är jag rätt övertygad om att Loppan inte kommer att brinna inne i alla fall.

9 kommentarer:

Marianne sa...

Skönt att veta att barndövningarna funkar!

Har du bara 17-miljoners halsband på dig? Ser inte det lite futtigt ut? Jag går aldrig utanför dörren utan minst broscher och ringar och armband också, så det blir väl en så där 27 millar. : D

Kram!

eastcoastmom sa...

Samma här! Är också frivillig på skolans bibliotek varje vecka och har varit med om flera brandövningar. Jag är DJUPT impad över hur städat det går till, hur bra barnen sköter sig, fina led, inget hoppande och springande.

Tycker öht att det är så LUGNT och bra deras skola här i USA. De går vanlig public school, kommunal skola.

Taina sa...

Imponerande! Verkligen! Nä vuxna skulle aldrig klara av det. Aldrig.

Kramen

Annika sa...

DET är jag med. Har varit med på brandövning på skolan flera ggr så jag volonterat. Snacka om att alla vet precis vad dom ska göra. OCH att det är lugnt i leden.
Precis, karolina går också på vanlig public school. Jag är faktiskt impad av skolan här i mångt och mkt.
GILLAR!!
Kram!!

MrsMcGlaun sa...

Jag har ju inga barn, så det blir ingen biblioteksvolontär av mig tyvärr. Jag får gå omkring och visa mina juveler och diamanter på mataffären istället. Eller möjligtvis när jag tar Shitzuhunden Chewbacca till hårsalongen. (som jag ju faktiskt gör..finns det inte hundsalonger i Sverige? Stackars satar som måste bada hundarna helt on their own!)

Det låter bra att Ni alla är nöjd med skolan. Här där jag bor får jag kalla kårar, då allting tycks vara otroligt kristet och God here and God there. Jag tror vi kommer hemskola när vi får barn.

Tanja sa...

Jag fick en flashback från när man själv hade brandövning när man gick i skolan. Men det var inte så ofta som en gång i månaden...
Däremot har vi börjat ha regelbundna "brand-samtal" hemma efter den hemska branden i skåne där en mamma och tre barn brann inne för ett tag sen. Två av barnen hade gömt sig under en säng, tydligen mycket vanligt att barn gömmer sig när det brinner. Så nu repeterar vi ofta "Ni får inte gömma er om det börjar brinna, ni får gärna hoppa ut genom fönstret istället". Vi hoppas att de kunskaperna aldrig behöver komma till användning.
Trevlig helg! Kram Tanja

Annika sa...

Mrs C:
Kristet på public schools???
I vanliga fall brukar det vara riktigt kristna som hemskolar sina barn just pga det inte får talas om religion i public schools...
Kanske är det annorlunda i Texas?

SuburbiaLiving sa...

Annika- Det beror säkert på vart man bor det där med Public School. Visst har du rätt i att det till en mesta del är kristna som hemundervisar. Vi har letat läääänge efter en school plan som inte är kristet.

Jenny sa...

Marianne: Man får ju tas det billiga krafset när man är i skolan ;-). Kram!

Eastcoast mom: Jag också, jag tycker alla är otroligt duktiga med ordning och reda. Det känns tryggt! Kram!

Taina: Nej jag tror inte det heller, tyvärr. Kram!

Annika: Jag är otroligt nöjd med vår public school! Nu har jag ju inte så mycket annat än min egen skolgång för typ hundra år sedan att jämför med, men jag förvånas ständigt över vad de lär sig, HUR de lär sig och vilken ordning och disciplin (utan att det känns elakt och kränkande) som råder. Me like too :-). Kram!!

Tanja: Usch ja, det där har vi också pratat om. Och sett! När ett hus tvärs över gatan började brinna, när vi bodde i Houston, och vi snabbt skulle ta oss ut (vi visste ju inte om det skulle flyga gnistor etc), så sprang Mathilda och gömde sig under matbordet! Vi pratade mycketom det då, och tror att hon fattade, men hon är fortfarande jätterädd för eldsvådor. Här rekommenderar de att man ska har brandövningar med barnen hemma regelbundet, och alltid se till att barnen vet vart de ska gå, att man har en speciell samlingsplats. Rätt smart! Kram!!

Mrs McGlaun: Jag har (svenska) vänner med barn i skolan i "The heights" i Houston, och det är inte så mycket kristet i deras skola i alla fall. Vi har ju bara pledge alligiance varje morgon, som slänger in "one nation under God", men det är ju inte kristet så det stör heller. Sedan tror jag den stora grejen kommer när de läser biologi etc, då man i vissa delstater (bla Texas givetvis) håller på och ska slänga in Creation mitt i alltihop. Det gör de säkert här också, för vi är ju i värsta bibelbältet, haha. I övrigt är jag inte emot en liten dos kristendom och religion, med betoning på LITEN :-). Kram!