måndag 7 september 2009

Det här med svininfluensa

Är det bara runt där jag bor, eller är folk i allmänhet något mindre hysteriska över denna stackars "Svinis" (förlåt, men jag tycker att det är är rätt hysteriskt ironiskt roligt på något vis, att en sjukdom som alla är livrädda för, kallas för något som låter som ett barns borttappade gosedjur) här i USA jämfört med Sverige? Vad säger ni andra som bor här?

Vi hör givetvis varningar om det i skolan, hur de tar all ev smitta på stort allvar, och visst pratas det om det på TV och så där. Men när jag läser svenska tidningar så är det som om den nya böldpesten har brutit ut och det skrivs vitt och brett om hur man ska skydda sig mot denna döds-smitta. Bland annat har nu apoteken sålt slut på den nya uppfinningen handsprit (aka alkogel. Eller hand sanitizer, som det heter här), hrm hrm. Och jag tänker i mitt stilla sinne att antingen så är svenskar jordens snuskigaste, "till vardags", för det är ju inte så att det finns kräksjukor, influensor och förkylningar alla andra år också, och borde inte god handhygien vara en självklarhet, eller så har massmedia lyckats skrämma upp folk något helt otroligt?

Jag säger inte alls att svininfluensa inte är att ta på allvar, det är inte det. Men jag är inte säker på att drabbas mindre, bara för att man sitter och hetsar upp sig så till den milda grad? För inte amerikaner mindre hysteriska än svenskar till vardags, snarare tvärt om tycker jag nog, men jag får inte alls samma domedagsvibbar här som i Sverige, och ändå har vi ju redan vår beskärda del av smittan här.

3 kommentarer:

Annika sa...

Håller med dig!
Tycker inte media är lika hysterisk här som därhemma.
MEN Jenny, imorrn börjar skolan här i VA och jag undrar hur mkt vi kommer att få hem i "Hysteriska mail" därifrån? Vi får se...
Och Purell och annat finns ju i butikerna här, ingern har hamstrat. Jag tycker att det känns lugnare här med all raportering, ganska skönt.
Men jo, jg är nog lite orolig...SPECIELLT nu när plugget drar igång.
KRAM!!

Jenny sa...

Annika: Vi har fått ETT samtal från vår skola, men det handlade lika mycket om ett upptäckt fall av MRCA, inte just svininfluensa. Tvättat händerna och spritat händerna har vi ju uppmanats till sedan jag vet inte när, så jag tycker inte det varit så mycket extra. Men det är klart att jag kommer att vara lite extra försiktig, så är det ju. Kram och happy school-start :-)!

Taina sa...

Det är faktiskt ganska lugnt här på den fronten. Inga skriverier i lokaltidningen, inga fler brev frn skolan. Bara allmänt vanlig "varning" inför influensor. Vi tvättar händerna. Precis som förr.

Kramar!!!