onsdag 10 juni 2009

What a difference a year makes

Från den nervösa första dagen...

Till kaxig "rising 1st grader"!

Det är ett läsår och 180 skoldagar mellan bilderna och idag slutade Mathilda kindergarten, och inleder sitt livs första "riktiga" sommarlov! Det är lite vemodigt, för alla säger att 1st grade är så mycket mer allvarligt än kindergarten -nu väntar läxor och stavningsprov. Och jag som tycker att hon har lärt sig så otroligt mycket redan, bara det här året:

Hon kan läsa, skriva (men stava kan hon då inte, fast det är med flit de inte jobbat så mycket med det. De uppmuntrade dem att skriva hur som helst, och bortse från stavningen av de flesta ord, bara för att få igång dem, att tycka OM bokstäver. Och även med stavningen får man väl säga att det gått framåt nåt oerhört också.), har börjat addera och subtrahera enklare tal, samt lärt sig en väldans massa fakta om allt ifrån vad myrors kroppsdelar kallas till varför vi måste återvinna så mycket som möjligt för naturens skull. Jag är superimponerad vad en 5-åring faktiskt kan lära sig! Och tycka är roligt.

Dessutom går hon ut sitt första läsår som en "straight A student", eller i K-2 får de 1-3 betyg istället, eller omdömmen, eller vad det nu så fint ska kallas. Betyg är det nog, om än enklare sådana. Så hon är väl en "straight 3 student" då :-). Så visst är hon redo att gå vidare till första klass, och lite sugen. Även om hon grät stora krokodiltårar när det var dags att säga hejdå till fröken. Till hösten väntar ju både ny fröken och nya klasskamrater, eftersom de blandar om barnen varje läsår här.

Det är bara jag som lite sentimentalt känner det som om de där småbarnsåren så oåterkalleligen är över. Och fast hon är underbar i alla åldrar och att det är roligt att hon är större, kan mer, vet mer och förstår mer, så hugger det lite i hjärtat. Kan bara tänka mig hur det kommer att kännas när det är Sven är 6 år. Då har jag verkligen inga småbarn kvar. Än så länge kan jag ju trösta mig med att jag har både två-års trots och faktiskt två kindergartenår kvar framför mig.

Tur det.

3 kommentarer:

SuburbiaLiving sa...

Men åh, Grattis till stora, kaxiga tjejen till sitt livs första SOMMARLOV! Vad härligt!
Tänk att jag faktiskt började läsa din blogg när hon fortfarande låg i magen, det du!

Sofia sa...

Va söt hon är det lilla hjärtat :)
Kram.

Marianne sa...

Så fin och duktig hon är! GRATTIS till duktiga Mathilda!

Vaddå, du kanske mycket väl har en ny ettåring när Sven är 6 år? Hihi, en liten miniprinsessa kanske? Eller två? Eller till och med tre? ; D

Kram!