lördag 6 juni 2009

No snopp please, we're American

Kronprinsen kom hem från pre-school igår med en lapp från fröken som lät som följer:
"Dear Mr. and Mrs Dahlstrand,
Today Elias received a yellow star. He and a few friends were in the construction center, showing each other their pajamas (Min anm: De hade pajama-day, eftersom det var sista "riktiga" dagen innan sommarlovet.), when Elias pulled down hi pants and underwear, showing them his private area. I asked him hat he was trying to do. He just kept saying that he was trying to sho them his pj pants. I did talk to him about only pulling pants down when we go to the bathroom and told him we can´t show people our private area.
He was a little upset that he was getting a yellow star, but I hope he understood what I was trying to explain to him about appropriate behavior in the classroom.
Thank You,
Ms. XX"

När jag hade slutat gapfnissa för mig själv över min 3-årige blottare, frågade jag Elias varför han han hade fått en gul stjärna (som betyder ungefär att de inte följt regler och instruktioner den dagen. Om man är lydig och "snäll" får man en grön stjärna och om det är riktigt illa får man en röd.), varpå han förklarade att han dragit ner byxorna. Jag frågade varför och han sa att han ville visa sina kompisar sina kalsonger. Inte snoppen, tack och lov ;-).

Eller va sjutton, här är mitt problem, de är TRE år!! Tror skolan på fullaste allvar att en tre-åring "blottar sig" av någon som helst annan anledning än att de tycker att det är helt normalt att vara naken och no big deal med en snopp!? Det fanns överhuvudtaget inget sexuellt eller opassande över situationen, annat än att de pryda amerikanarna är livrädda för nakenhet i alla dess former. Visst, jag håller absolut med om att det var både lämpligt och ett bra tillfälle att gå igenom när det är passande att ta av sig byxorna, och att det på inget vis är något man bör göra i ett klassrum eller bland många människor. Å andra sidan är ju andelen vuxna män som drar ner byxorna på kontoret för att visa snoppen för sina kollegor försvinnande liten (De som gör det i kopieringsrummet efter arbetstid för sin sekreterare räknas inte.), med andra ord så lär sig de flesta av oss vad som är socialt acceptabelt och inte, med tiden. Att ta till och ge en tre-åring en "nedgradering" för att han råkar ta av sig byxorna tycker jag är helt galet, särskilt som det ju inte handlade om att han ens menade ta av sig allt, jag tror kalsongerna bara åkte av av rena farten, och särskilt som han inte upprepade gånger gjorde om det och sprang runt och gjorde helikoptern eller nåt.

Inte heller tror jag att andra tre-åringar får men för livet av att ha sett ett annat naket barn. Det är bara vuxen världens värderingar och de, återigen, hysteriska, amerikanarnas rädsla för allt som har med sex, nakenhet och eventuella stämningar att göra. Sorgligt nog finns det säkert föräldrar där ute i världen, som skulle komma på att stämma skolan för att deras tre-åriga dotter (eller son för den delen) utsattes för "sexual harassment". Så visst kan jag förstå varför skolan reagerar som de gör, men det betyder inte att jag på nåt vis tycker att det är rätt!

En tillrättavisning och den lilla upplysningen om var man tar av sig byxorna, respektive inte, hade varit alldeles tillräckligt. Och så var det inget mer med det, liksom. Istället blir det en stor grej, som säkert alla barnen kommer att minnas som nånting mycket "bad", och så lägger vi grunden till ytterligare en generation med barn som tror att det är någonting fult att vara naken. Och stackars Elias är stämplad som blottare.

Fast han bara ville visa sina kalsonger...

5 kommentarer:

Camilla sa...

Inte så konstigt att en del amerikaner anser att svenskar är väldigt frigjorda. Här springer ju i princip alla små barn runt mer eller mindre nakna på stränderna.
För några år sen gick ju en massa damer i varierande ålder runt topless också.
Då hade väl de svimmat hihi.

Många verkar ju någon slags motstridig uppfattning om detta med sex. Som att man pratar inte med unga om det och sen blir man förvånad när unga tjejer blir med barn. Men hur ska de kunna skydda sig och veta hur om ingen pratar med dem om det?
I det läget är man glad att man är "frigjord", då det inte är något konstigt att tala om.

Ha en trevlig helg

Camilla

KARLAVAGNEN sa...

2a världskriget så fick en viss befolkningsgrupp gula stjärnor. Jag tycker du ska ta upp DET med dagisfröknarna om de tjafsar vidare. Jag menar om de nu ska vara så himla politiska korrekta.

fru fräken sa...

Instämmer med Karlavagnen, tycker att det var lite osmakligt att använda gula stjärnor.

Och... HERREGUD, säger jag bara... amerikaner verkar ju inte kloka ibland. En treårig pojke som visar kalsongerna, och vad hade väl det gjort OM han nu visat snoppen?!

Nej, som förälder skull jag blivit skitförbannad och ringt upp fröken och diskuterat med henne.

Jag tycker det är viktigt med nakenhet i stället, att inte skämmas för den egna kroppen och att man tidigt vet hur barn blir till. Min 3 åriga pojke vet hur hans snopp och pung ska fungera när han är stor, och flickan som är 5 år hon har kunnat det länge med.

Jenny sa...

Camilla: Nej men precis så är det ofta, jag tror speciellt här i södern, men även annorstädes, att sex är på något sätt det mest hysh-hyshiga, och samtidigt så är det liksom det som allt anspelar på inom populärkultur, mode etc. Inte konstigt att det blir helt förvirrande för de unga!
Att barnen kan springa runt nakna är en av de absolut bästa grejerna med sommrarna i Sverige för oss - även om Mathilda är så amerikaniserad att det tar henne ett par veckor att sluta tjata om baddräkt i trädgården :-). Kram!

Karlavagnen: Oj, då långt hade jag inte ens tänkt! Fast jag kanske var otydlig, det är alltså inte så att de får gå omkring med en gul stjärna på sig (Det hade varit så otäckt, det har du helt rätt i), de får en liten gul stjärna-klistermärke i sin "veckokalender" eller vad man ska säga. Jag tror de tänker grönt, gult, rött - som i trafikljus typ. Men visst ska jag ha ett litet samtal med fröken, det ska jag! Kram!

Fru Fräken: Det var ju precis det, VAD i hela friden gjorde det om han visade snoppen!? Dessutom av misstag? Nej, absolut, jag ska prata med fröken, för jag tycker också att det är viktigare att man gör nakenhet till något avdramatiserat, än något fult som ska skylas. En tre-åring, liksom... Suck! Kram!

anna of sweden sa...

Men lille gubben.

Ibland blir man förstummad. Tänk vad lätt att göra
något odramatiskt och oskyldigt till något fult och dumt.

Men en söt liten historia blev det ju för oss läsare! ;)