torsdag 16 april 2009

Liten husmarodör säljes billigt

Han börjar i köket. Är han inte och river ut barnmatsburkar i skafferiet, så drar han fram varenda plasttallrik och -mugg som finns att uppbåda i "barnservis"-lådan. Sedan tröttnar han på det och gör ett par tappra röj med hushållsassistentvispar, degkrokar och kastrullock (hade vi inte hack i golven tidigare, så har vi det nu.)innan han kräks lite på golvet och försvinner till biblioteket för att dra ut varenda DVD-film han kommer åt. Först den nedre hyllan och sedan, tada jag kan ju ställa mig upp också, den över den. På vägen till bokhyllan hinner han med att ta med sig tre nävar jord ur stora blomkrukan, sådär lite snabbt.

Filmerna mister givetvis all sin charm så fort de hamnat på golvet, vilket tar ungefär tre minuter om vi har tur. Vidare, vidare. Förbi "fejkblomman" i mörkar norrhörnet och "rafs rafs" ut med lite konstig fejkmossa. Vidare till lektrummet. Där kan han förvisso få härja precis så mycket han vill utan problem - och det gör han. Som en virvelvind har han vält ut korgar med låssasmat och köksgrejer, stått på huvudet bland trärälsen och kastat ut ett par, femton, stycken. Som han noga avsmakat. Samt kräkts på två. Ut med småbilarna, ut med storbilarna och så var det väl i princip inte mycket kvar att välta ut där inne. Vidare, vidare.

Trappen till övervåningen vågar han sig inte riktigt på än - tack och lov, det är bara en tidsfråga. Men titta! Har någon glömt stänga dörren till toaletten!? Kryp, kryp, kryp jag lovar att han skulle vinna VM i krypning i klassen "grisar under ett år" om det fanns någon sådan. Fort in på toaletten, fort ställa sig upp och plaska, plaska, plaska! Roligt! Sedan slänga ned närmsta mojäng man kan få tag på i toaletten, samt dra ut så mycket toapapper man bara hinner. Detta med toaletten har utvecklats till en smärre dragkamp mellan sonen och hans mamma. Vem hinner först? Hinner mamma stänga dörren vinner mamma och hinner hon inte så ser lillgrisen till att ställa till med så mycket röj han bara hinner -eftersom han vet att nöjet är kortvarigt (Det är något med det där plaskandet som får mamman att springa gatlopp dit, I wonder why?).

Vidare, vidare. Väl utestängd från toaletten tar han sig en lov förbi de stora barnens skolådor. Alltid kan man väl dra ut lite skor, gärna omaka, och ännu bättre är förstås om man får avnjuta en eller annan lerig sula. Delikat! Inte undra på, förresten, att ungen kräks så mycket...

Så är han inne vid köket och vardagsrummet igen. En liten sväng runt DVD och kabelboxen är obligatorisk. Alla knappar ska tryckas på och helst ska han också krypa in i hyllan där de står för att dra i sladdarna. Och gnaga lite på dem. Sedan måse man givetvis kladda och banka på varenda glasyta som finns, dra ner öppna-spis skyddet och hälls ut sin korg med leksaker -Men inte leka med dem, han är väl inte dum bäbis eller.

Avslutningsvis gäller en lov runt köksbordet med det obligatoriska rycket i mammas laptop sladd samt ryck-och-dunk med persiennen för altandörren. Helt komplett är inte utflykten om han dessutom inte lyckas krypa in under en köksstol och fastna, med därtillhörande argt ilvrål.

Denna runda tar ca 20 minuter, om han sölar riktigt. Sedan börjar han om igen. Om han inte är på övervåningen, men det är en helt annan historia, om än ungefär lika givande -minus blomjorden. Lillgrisen är vaken i genomsnitt ca 9 timmar om dagen. Många 20 minuter blir det.

Just för tillfället är minsta gullsonen rätt ocharmig. Åtminstone ur städsynpunkt. Han är söt när han skrattar, och det gör han för all del allt som oftast, men han har också förvandlats till en total husmarodör av det grövsta slaget.

Jag tror inte jag skulle älska Sven mindre om vi skaffade en heltidsanställd barnflicka, men städtillägg. Faktiskt tror jag att jag skulle älska honom ännu lite mer, när jag tänker efter. Man skulle kunna argumentera mot detta, på ett lite småsint, snålt sätt, att om man nu är hemma med sina barn, så kanske det inte är för mycket att begära att man också tar hand om dem och städar efter dem. Men som sagt, det tycker jag är lite missunsamt och helt orelevant i sammanhanget. Har de aldrig hört talas om att dricka morgonkaffe och läsa tidningen i lugn och ro, eller?

Alternativet är den där underskattade lösningen från forna dagar; Hage. Jag känner hur jag verkligen tror på att små barn mår mycket bra av att stängas in i begränsat utrymme. För att inte tala om deras desperata mammor. Alltså inte av att stängas in då. Lite tråkigt är det bara bra att ha för små barn, det stimulerar fantasin. Ingen kommer här fram, här fram, förräns han kan gå, sluta med blöja och ställa tillbaka DVDfilmer i alfabetisk ordning. Så det så.

Tål att tänkas på.

3 kommentarer:

Tanja sa...

Jösses... Jag har tre grabbar men ingen har nog hållt på som din lille marodör verkar göra...
Mitt förslag är en kardborrevägg med tillhörande kardborre-outfit till marodören. Då kan du helt enkelt hänga upp honom där medan du i lugn och ro dricker ditt kaffe och läser tidningen (med hörselkåpor på ifall/när han blir arg) ;)

Taina sa...

HAHAHA! Jag avstår från erbjudandet. I've been there ;)
Men det är otroligt vilken nyfikenhet de små liven har. Det är ju så de lär sig. Hagen är ingen dum idé så de kan få mer "sofistikerade" metoder när de är ute på sin lilla upptäcktsfärd!
Ha en fin helg!
Kram

Annika sa...

Sitter och fnissar lite över det du skriver!
So much love!!
Jag kan tro att du ibland är en trött mamma.
Tycker absolut du ska inverstera i en hage!
Go for it!
Ha en fin helg!!
Kram!!