onsdag 11 mars 2009

Welcome to WASP land

Senaste dagarna, liksom samma tid förra året, har vårt bostadsområde haft besök av unga svarta män, iklädda skjorta, slips och svara byxor som ringer på folks dörrar. De är inte Jehovas Vittnen, utan de tillhör diverse "vi-hjälper-tonåringar-med-problem-från-fattiga-områden"-grupper. Tydligen är det ett led i att lära sig ansvar och arbete att de ska ut och sälja tidningar, eller liknande. Ofta vill de även öva presentationsteknik, och ger en ett litet enminutstal som man sedan ska skriva under på en lista att man fick.

Allt gott och väl, vore det bara inte för några, inte så små, detaljer: Nummer ett är att det är för många av dem - på en dag kan säkert tre, fyra stycken komma och ringa på dörren och det finns en gräns för hur många prenumerationer man vill skaffa sig. Nummer två är att de, någonstans på vägen, ofta missade lektionen i folkvett och etikett. De bankar på ytterdörrar (hört talas om dörrklocka, någon?) som om huset höll på att brinna upp, de vägrar att försvinna fast man säger att man inte är intresserad och en del kommer även älgande ganska sent på kvällarna.

Men de är inte farliga -åtminstone inte de jag pratat med. De vill och de anstränger sig och det blir bara fel. Det enklaste att göra är att låta bli att öppna, när de ringer på, då slipper man avspisa dem och man slipper köpa fler tidningar. Dessutom kan man ju tycka att de här organistaionerna kunde organisera lite sinsemellan, och dela upp grannskapen mellan sig, istället för att alla åker överallt.

I alla fall. Alla tycker inte som jag. Idag såg jag en sådan här kille springa runt mellan alla mina grannar och försöka hitta någon som var hemma. Sedan såg jag en polisbil komma körande. Och stanna. Det var, visade sig, någon av våra trevliga grannar som ringt polisen, eftersom (hörda jag polisen säga till försäljar-killen) "he was a black, aggressive male with dreadlocks, trying to force people to buy magazines."...

Självklar ska man inte tvinga folk att varken öppna dörren, eller köpa tidningar. Självklart ska man använda ringklocka och man ska inte komma klockan nio på kvällen. Men man ska heller inte ringa till polisen bara för att man inte tycker om att bli störd. Eller blir nervös av att ha svarta män gå runt i området.

Sådant gör mig oerhört generad, å mina medgrannars räkning. Den vite grannen hade aldrig ringt polisen om killen med tidningarna varit vit. Jag bara vet det. Det är inte så ofta storstadens "getto problem" knackar på dörren i den välbärgade förorten och de flesta av oss kommer säkert nästan aldrig i kontakt med den grupp av människor som den här grabben representerade; svarta, fattiga och halvkriminella -såvida de inte gör inbrott i våra bilar eller vi skänker en papperspåse med konservburkar till skolans årliga "food drive". Det kan man säga vad man vill om, och jag kan inte säga att jag är annorlunda, men inte visade vi ett speciellt trevligt kollektivt ansikte uttåt idag. Det kan inte ens polisen ha tyckt. Som efter att snackat lite med grabben, lät honom fortsätta och försvann. Därför att han hade inte gjort något olagligt. Det är inte förbjudet att vara ohyfsad strul-tonåring och de både finns och syns. Vare sig den välmående förorten vill låtsas om det eller inte.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jodå, det finns. Några av mina vänninor har en sådan insatt i sitt badrum. Fast de kanske inte ha sådana "over there". De har dom inkopplade vid kranen.

Vi hade med bideé när vi byggde huset. Ungarna hade den som vask då de tvättade händerna och borstade tänderna då de var små, perfekt höjd ju :)

Ha en fortsatt bra vecka.

Kram ♥

Marianne sa...

Så trist när det blir så där. De här ungdomarna är ju verkligen villiga att försöka göra någonting med sina liv och har tagit tag i det halmstrå som har räckts till dem.

Vet du vad några av de här organisationerna heter? Kan du kontakta dem som driver verksamheten och prata med dem så att det genom feed-back kan bli ett bättre upplägg?

Ungdomar som försöker göra någonting rätt kanske för första gången i sitt liv förtjänar verkligen inte att bli stoppade av polisen. Det kan ju nästan bara leda till en sak, att de ger upp så att projektet får motsatt effekt.

Kram!