lördag 7 mars 2009

Överdrivet artigt?

Hur är det, om ni blir bortbjudna (fika eller middag tex) till någon, erbjuder ni er att ta med någonting då (alltså frågar om ni kan ta med er någonting, inte nödvändigtvis "Då tar jag med en sockerkaka" typ)?

Gör era amerikanska vänner, om ni bor här i USA?

Jag är nyfiken!

7 kommentarer:

Tanja sa...

Om jag blir bjuden på fika så erbjuder jag mig inte att ta med något om det inte är så att det är nån jag inte känner så bra. Jag är nämligen GRYMT laktosintolerant och förstår att det är svårt för folk att hålla koll på vad som innehåller laktos och inte. Om det är vänner eller familj så får de faktiskt anstränga sig för min skull :) Om det är middag vi blir bjudna på så brukar jag alltid fråga om jag ska fixa nåt. Typ om de gör maten så kanske jag kan bidra med nåt gott bröd och en sallad till maten kanske? Men allt beror på vem jag blir bjuden till, är det svärmor så erbjuder jag inget, men om det är en kompis så brukar vi dela lite. Eller så. Skulle vara roligt att veta varför du undrar :)
Ha det fint! Kram Tanja

Victoria sa...

Skam till sägandes har jag inga amerikanska vänner (umgås bara med svennar, herregud!! ska hon inte ens försöka integreras eller?), men om vi är bortbjudna till några svenska vänner brukar jag försöka komma ihåg att säga typ "säg till om jag kan ta med något, köpa något på vägen, fixa något etc".
Kram/Vic

thebromanders sa...

Brukar också fråga, vare sig det gäller svenska eller amerikanska vänner... vi har faktiskt bara en amerikansk familj som vi umgås med. Och det har bara blivit så att vi brukar dela på bördan när vi träffas. Väldigt opretantiöst oftast.
Vad är din erfarenhet??

Taina sa...

Ja, jag frågar alltid om jag ska ta med mig något och det gör faktiskt våra amerikanska vänner också. Det har liksom bara blivit så. Känns naturligt. I Sverige kom inte frågan upp lika ofta utan där tog gästerna oftast med sig vin och nån kvast (=blommor).
Kramelikram

Jenny sa...

Taina: Jag var nyfiken, därför att jag ALLTID frågar (ska ärligt erkänna dock, att jag inte alltid förväntar mig att behöva ta med ngt, men det ser ju trevligare ut ;-)), förutom svärmor då, ha ha och mamma kanske, och alltid om det är ngn jag inte känner så bra (som du skrev), men har märkt att framförallt svenska vänner inte alltid gör på samma sätt, medan amerikanarna nästan alltid ska ha med nåt, på gott eller ont :-). Tack för ditt svar! Kram!

Victoria: Men herregud, kvinna, INGA amerikanare ;-)... Nåja, när jag bott där det finns mycket svenskar har det varit dåligt på den fronten också, så jag tycker inte du ska ha dåligt samvete över det! Kram!!

Mz.Olsson: Samma här, jag frågar alltid. Tycker mig dock ha märkt att svenskar som jag träffat varit sämre med det, generellt sett, än amerikanare, å andra sidan är svenskar pålitligare vad gäller att komma med en flaska vin etc. Verkar som om amerikanarna rent generellt är mer för pot-luck style, när de är bortbjudna. Tack för ditt svar! Kram!

Marianne sa...

Det beror på vem jag ska till. Nä, svärmor går ju bort, för där bor vi när vi ska äta hos henne : ) Och när jag är i Sverige så beror det också på vem jag ska till. Vissa blir liksom inte att fråga så utan att ta med vin/blommor/choklad/bok eller liknande och andra blir att fråga om jag ska köpa med någonting. Där ställer jag mig inte och bakar/lagar eftersom jag inte har eget kök där.

Här har vi dels varit på den typ av lite större middagar när det är lite "fint" och då blir det också presentvarianten i stället. Dels hos goda grannar och då har jag frågat men fått nej tack och i stället tagit med presentvarianten.

Det jag INTE tycker om själv, är när våra turkiska grannar kommer och jag uttryckligen säger "ta inte med något" för jag har planerat och fixat allt från början till slut, och så kommer hon i alla fall med en jättetårta eller liknande. Och då faller min dessert. Gillar inte. Men det är det turkiska sättet. När man är på middag i Turkiet kan det sluta med att folk har så mycket tårtor med sig att man sitter där och måste klämma i sig först alla efterrätter och frukter värdinnan har fixat, sedan alla tårtor alla gäster har haft med sig ... Då föredrar jag systemet med pot-luck eller en pava som man kan ställa undan till senare om man redan har tänkt ut vinet (som om jag vore någon vinexpert, haha).

Kram!

Jenny sa...

Marianne: Precis så är vissa amerikanska vänner också; "Can i bring something?" "No thank you, I´ve got it all figured out"... Och så kommer de dragande med någon konstig macaroni and shrimp sallad exempelvis (den sallades kommer du förresten aldrig att se receptet på på min matsida ;-)) som överhuvudtaget inte passar ihop med typ köttgrytan som jag lagat... Och som du säger, vad gör man? Bjuder på köttgryta, ris och pastasallad och ser glad ut? Kram!