tisdag 10 mars 2009

Fika

Är det nånting jag saknar här i USA, så är det fika. Det, vad det känns i alla fall, svenska av svenska sätt att umgås.

Vi hade en halvsvensk familj (hon är svenska, han amerikan men med full förståelse för fika, vilket genast gjorde mig otroligt vänligt inställd till honom fast vi aldrig träffats förrut ;-)) över på just fika i lördags, jag slängde ihop en sockerkaka och en kladdkaka (eller brownie-cake som det blev presenterat som, av Mathilda... Antar att "sticky cake" inte lät lika lockande) och så drack vi kaffe, barnen lekte, drack lite juice, åt en jordgubbe och allting var så där otroligt avslappnat. Inget kolijox vid spisen, inga fancy dukningar eller prestationsångestar -och så gick de hem i alldeles lagom tid för oss att göra middag och natta barn. Helt perfekt!

Det kan givetvis vara avslappnande och mycket trevligt att ha amerikanare över på eftermiddagsbesök också, men det är aldrig lika självklart vad man ska bjuda dem på. De flesta är inga kaffemostrar, så där så att de dricker kaffe i tid och otid, och sockerkaka och en Coke Zero...? Mja, så där va´?

Så nu jobbar jag stenhårt på att introducera konceptet fika i umgängeskretsen. Jag menar, med ett nyöppnat IKEA i "grannskapet" (ok, i stan i alla fall) så är det ju liksom redan svenskintresse, så vad bättre än att kanske börja med att locka med vännerna till IKEA och en dammsugare? Eller så tar jag helt enkelt och lockar hem dem med en prinsesstårta. Den brukar även kräsmagade amerikanare gilla, mycket för att det inte är trettioelva lager söt frosting på. Worth a try, säger jag bara!

7 kommentarer:

Taina sa...

Hahaha! Sticky cake!
Vi har bjudit på princesstårta och våra amerikanska vänner älskar det! Ska nog göra som du. Införa fika konceptet och TVINGA i dem kaffe ;)
Kram

thebromanders sa...

Håller med, absolut!! Amerikanarna är dåliga på det där med fika. Som tur är har jag en hel del svenska vänner som jag kan fika med!! Det blir bara inte detsamma med amerikanarna... jag brukar nog säga att de svenska vännerna är min räddning. Annars hade jag känt mig väldigt "ensam"...

Anonym sa...

Maj Gadd! Fick jag inte fika med mitt kaffe skulle jag nog dö en smula! Klart man måste fika... Det är ju precis som du säger, supertrevligt och avslappnat.

Har du testat min sockerkaka utan smör? Så god med lite riven blockchoklad i!

majsen sa...

kan bara halla med - alskar att fika
en lank till ett trevligt litet stalle i NY

http://www.fikanyc.com

Jenny sa...

Taina: Sticky eller inte, gott var det med grädde till :-). Och ja, prinsesstårta brukar faktiskt vara en hit, det är roligt! Och inte är det ju så svårt att baka heller faktiskt. Kram!

Mz.Olsson: Åh jag vet, svenska vänner är guld värt! Det hade jag en hel del i Houston, här är det lite färre tyvärr, men som sagt, jag jobbar stenhårt på att svenskisera de där trista amrisarna ;-). Kram!

Cissi: Jag kollade just in receptet, det låter jättegott!! Det får bli nästa bakrunda. Kram!

Majsen: Det är därför (bland annat) som det är så trevligt att ha dig på besök - en fika allierad :-)! Kram!

Anonym sa...

Jag håller med! Fika klarar man sig inte utan!

Marianne sa...

Säg att du ska bjuda dem på en Swedish Traditional Fika, så blir de nog nyfikna och tycker det är kul. Och så kan du berätta lite hur vi brukar göra och klämma in det där med att gå hem i lagom tid : D

Kram och lycka till!