torsdag 12 februari 2009

Det här med vinterkräksjuka

Någon måste hjälpa mig och förklara hur det kommer sig att Sverige verkar drunkna i hinkvis med kräks, och vinterkräksjukor, hela vinterhalvåret. Varje år. Varför? Hur kommer det sig att exakt alla svenskar man känner, med småbarn, är hemma och kräks i skift hela familjen minst en gång varje vinter?

Här har jag aldrig hört talas om dessa epidemier. Visst blir barnen magsjuka någon gång, men aldrig regelbundet och återkommande och aldrig att man hör att hela skolan/dagiset har kräksjukeepedimier. Aldrig hört talas om!

Och ändå har jag så svårt att tro att kräksjukevirus dör någonstans över Grönland och inte finns här, att amerikanare på något sätt skulle vara mer motståndskraftiga mot magsjukor. Eller är renligare på något sätt. Visst, de är noga med att hålla på och göra rent leksakern på dagis, men är det hela det enkla svaret? Och varför, i såna fall, gör man inte samma sak på svenska dagis, det är ju inte direkt raketforskning vi talar om? Eller gör man redan det, och drabbas ändå av detta kräckelvirus?

Kanske mörkar man det här, vägrar att tala om för föräldrarna när halva barngruppen ligger hemma och den andra halvan är för puckade eller upptagna med sina egna liv för att undra varför lille Joe är det enda barnet på avdelningen?

Jag vet inte svaret på detta mysterium, men jag är faktiskt väldigt väldigt nyfiken!

1 kommentar:

Marianne sa...

Hahaha, ja jag har faktiskt också undrat över den där sjukdomen som för mig är relativt ny. Jag menar inte fanns den på säg, 80-talet? Inte 90-talet heller om jag minns rätt. Och den finns inte i vare sig Turkiet eller Egypten heller. Okej, här är det varmt och det där viruset kanske måste ha det kallt, men i Turkiet är det lika mycket vinterkallt som i Sverige.