fredag 5 december 2008

The next Sarah Palin?

Knappt hade jag skrivit gårdagens inlägg förän prinsessan vid middagsbordet deklarerade att en flicka i hennes klass minsann hade en menorah hemma och kunde vi inte ha det? Jag, trots att jag då är julfirarennummer ett, blev väldigt stolt över dotterns öppenhet för andra religioner än sig egen (hm, ok, det där lät väldigt avancerat, inser jag nu, då hon ju faktiskt bara är fem år och växer upp i ett hem där vi typ varit i kyrkan tre gånger i hennes liv - Hennes dop, kronprinsens dop och lilla grisens dop...), så jag sa att det ju en fin idé (I teorin, men det sa jag inte).

Loppan funderar lite och frågar sedan varför flickan i klassen har menorah och inte vi. Jag förklarade, mycket pedagogiskt tyckte jag själv, att deras familj antagligen är judiska och att det finns människor som tror på olika saker, precis som vi tror på Jesus, men att gemensamt för alla religioner är att de tror på Gud, även om de kallar honom för andra saker. De som har en menorah kallas judiska, de som tror på profeten Mohammed istället för Jesus kallas muslimer och så vidare.
Varpå prinsessan glatt utropar:
"And those who believe in Jesus are called Americans!"

Jag när tydligen en sann right wing conservative vid min demokratiska barm...

2 kommentarer:

Anonym sa...

HA! Det där var ju faktiskt riktigt roligt! Måste jag berätta för maken när han kommer hem från jobbet!
Jag har hört att många Amerikaner tror att våra svenska ljusstakar vid jul är menorahs. Dom är ju faktiskt ganska snarlika.Fast Menorahs har väl kanske fler ljus än den svenska varianten? (Måste nog googla lite på det!)
Just nu är vi föresten i Minneapolis då maken jobbar här i en vecka. Det bästa är att det finns SNÖ här!

Jenny sa...

MrsMcGlaun: Ja det var rätt kulfaktiskt. Om jag förstått det rätt, så är menoror 9-armade, medan våra traditionellet har 7 armar. Tror jag. Vad avundsjuk jag blev på snön! Dessutom har ni haft det kallare i Houston de senaste dagarna, än vad vi har. Kram!