torsdag 4 december 2008

Happy Holidays

De håller på och pratar om olika "holidays" i prinsessans klass. Eftersom allting här är så politiskt korrekt, så firar barnen inte julen egentligen, utan man firar "The holidays", dvs jul, Hannukha, Kwanza och så tror jag att man slänger in lite Ramadan i det hela, bara för att man kan ;-). Man har inte jullov, utan "winter break", och inte ger barnen fröken en julklapp, utan en "holiday gift". Ja, så där håller de på. Inte för att jag inte tycker att alla helgdagar är värda att fira, eller för att jag på något vis vill pracka på något stackars judiskt barn en jesuskrubba, men ibland känns det som att enough is enough. I sin iver att inkludera alla, så är det som om julen verkligen tonas ner och bort och anledningen till att den firas ska vi överhuvudtaget inte ska snämna, för tänk om det finns någon som tar illa upp av att prata om Jesus. Alltså bejakar vi bara den kommersiella delen av det. Typ. Eller tänk att bli önskad "Merry Christmas" gud förbjude, här är det bäst att gå runt och säga "Happy Holidays".Så tryggt och PC, men så opersonligt och trist.

Just den biten förstår jag inte alls. För det är ju jag som uttrycker en önskan om "God Jul" till den jag pratar med, och jag som firar jul och därmed vill uttrycka en önskan om att just de dagarna blir goda. Och bara det. Jag lägger inget tvång i att personen jag pratar med ska fira jul, tro på Jesus och Gud eller ens säga "Tack det samma" om de inte vill. Vad finns det att bli upprörd eller stött för? Om en judisk person skulle säga "Happy Hannukha" till mig skulle jag inte på nåt vis ta illa upp, fast det inte är min tro, för jag tar det bara som att vi alla uttrycker en vänlighet, alldeles oavsett tro. Jag skulle antagligen säga "Happy Hannukha" tillbaka tror jag, av ren artighet och inte för att det betyder att jag bekänner mig till den judiska tron. Men det funkar absolut inte här tydligen, och i sin iver att vara alla till lags, tycker jag att man krånglar till livet nåt fruktansvärt.

4 kommentarer:

Victoria sa...

Det där har jag också funderat på - allt ska vara så förbannat korrekt här jämt. Man blir trött på det till slut.

Annika sa...

Jag kunde ha skrivit ditt inlägg idag. jag håller nämligen med dig till 100%...
FY vad jag är trött på att det ska vara sp PC jämt, framförallt i skolan, men även annanstans.
INGEN julfest, ingen julgran, inget nämnade om julen...
GAAH!!
OCH på Karolinas skola, som har WINTER concert ikväll ska man visst sjunga "I'm dreaming of a white season". Jag lägger ner...
SÅ trist.
För ngt år sen kallade dom ju the national Christmas tree utanför vita huset för the national holiday tree...
Pfffft....
Nu verkar det heta christmas tree igen. YES!
Jag skulle inte heller ta illa upp om ngn önskade mig Happy Hunnukah, inte det minsta.
Jag kommer att säga God Jul i jul, no matter what... :-)

Anonym sa...

Det är gånger som dessa man saknar Sverige och all JULkänsla som finns precis överallt.
Jag säger alltid Merry Christmas, så ska det vara!
jag bodde i en judisk familj i ett år när jag var AuPair och det var underbart att se hur dom firade. Vi hade fortfarande en liten jul,även om dom egentligen inte firade det.
Sedan så vill jag säga GRATTIS SVEN på din namnsdag!!(5December)

Anonym sa...

Jag är krånglig och byter lösen igen. Hittar inte din mejladress så om du vill ha det så kan du väl mejla mig? mejl@ceciliah.se

God Jul :-)