onsdag 8 oktober 2008

Onsdagsrecept: Thailändsk kycklingsoppa

En "riktig" Tom Ka Gai innehåller ungefär hur många ingredienser och steg som helst. Det här är en förenklad version, som faktiskt inte är svårlagad alls, det är bara mycket hackande och skärande, men den är minst lika god. En klar favoritsoppa hemma hos oss!
Ursprungsreceptet kommer från Cook´s Illustrated, men jag har gjort vissa modifieringar och tilläg, så det här är min version av ett recept på en version av ett recept. Klart som korvspad, right :-)?



3 stjälkar citrongräs, skalade, halverade vertikalt och skurna i tunna skivor
3 charlottenlökar, finhackade (jag har även använt vanlig gullök och det funkar också bra)
8 stjälkar färsk koriander (eller mer, vi gillar det, så jag brukar inte vara så pillig med att mäta upp, jag tar en näve typ), hackade
3 msk fisksås
1 liter kycklingbuljong (Här köper man ju ofta färdigblandad buljong, så det är bara sådan jag använt)
2 burkar kokosmjölk
1-2 msk socker
200 gr champinjoner, skivade i ca 1/2 cm tjocka skivor
3 kycklingbröst, ca 175-200 gr vadera
ca 5 cm färsk ingefära, skalad och tunt skivad
3 msk färsk limejuice
2 tsk thailändsk röd curry-pasta
Matolja
ev salt och rödpeppar efter smak



Servering:
1,5 dl grovhackad färsk cilantro
2 serrano chilis, tunnt skivade
2 vårlökar, tunnt skivade
1 lime, i klyftor

Hetta upp ett par msk olja i en gryta eller kastrull på medelstark värme. Lägg i citrongräs, cilantro, lök och 1 msk fisksås. Mjukstek (inte bryn) ca 2-5 minuter under omrörning. Tillsätt kycklingbuljongen och 1 burk kokosmjölk (glöm inte skaka burken ordentligt innan). Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda minst 10 minuter, gärna längre.



Under tiden, halvera kycklingbrösten på längden och skär i tunna, tunna skivor lite snett. Jag brukar ha halvtinade kycklingbröst, det gör det mycket lättare att skära tunnt.

Sila soppan genom en finmaskig sil och pressa ut så mycket vätska ur grönsakerna som möjligt. Ställ tillbaka soppan på spisen och medelstark värme. Tillsätt den andra burken kokosmjölk och koka upp. Sänk värmen och tillsätt champinjonerna. Koka 2-3 minuter och tillsätt sedan kyckling och socker. Sjud tills dess kycklingen är färdig, ca 5 minuter (kortare tid om kycklingen var helt tinad).

Blanda limejuice, currypasta och resterande fisksås i en skål. Blanda i soppan och sjud under omrörning ett par minuter till.



Häll upp i skålar och garnera.

Om man inte äter upp all soppa, så blir det väldigt gott som sås över jasminris och lite extra stekt eller kokt kyckling nästa dag. Jag rekommenderar dock inte att tillaga mer kyckling direkt i såsen, för då blir det för utspätt.

5 kommentarer:

Petchie75 sa...

Mums vad gott! Jag gillar allt med kokosmjölk och curry! Vi brukar göra något liknande recept men jag har aldrig hittat citrongräs i affärerna, varken här i PR eller i Belgien tyvärr.
Det är koriander i mitt onsdagsrecept också idag! Det är en väldigt vanlig krydda i det puertoricanska köket!

Victoria sa...

Hm - går det bra att göra soppan med persilja istället för koriander - jag kan bara inte med den smaken! :o) Annars låter det supergott! Kram!

Anonym sa...

Smarrigt värre!!

Och vilka fina bilder i förra inlägget :)


KRAM

Jenny sa...

Petra: Jag gillar också det mesta med curry och kokosmjölk! Synd att du inte har citrongräs, för den här soppan är verkligen supergod. Kanske kan man göra den utan ändå, det skadar ju aldrig att prova :-). Dina recept lät (och såg!) jättesmarriga ut! //kram
Victoria: Inte gilla koriander!? Hur är du skapt människa ;-)? Men det är nog så, verkar det som, att antingen gillar man det jättemycket, eller så tycker man illa om det, det verkar inte finnas nåt mittemellan. Men pröva att göra det utan, soppan är som sagt jättegod och jag tror inte att det står eller faller med just koriandern :-). //kram
Helena: Tack tack :-)

Marianne sa...

Gud så gott!!! Det får bli beställning av citrongräs och lite annat från Svedala, helt klart!