måndag 26 oktober 2009

What a difference some weeks make

Så. I fredags var jag till barnläkaren med Sven för en misstänkt öroninflamation (vilket det också visade sig vara, fast riktigt lömsk eftersom han inte hade någon feber eller andra sjukomssymptom utan bara höll sig för öronen emellanåt.) och passade då naturligtvis på att förhöra mig lite om hur det gick med svininfluensavaccinet, stod deras icke-vaccineras ståndpunkt kvar etc.

Vilket den inte gjorde. Vår läkare rekommenderade istället starkt att vaccinera barnen eftersom varenda veckorapport från CDC (Center for Disease control, tror jag att det står för) visar på stadigt ökande och värre siffror i antal dödsfall och svårare fall för just barn och ungdomar under 25. Tydligen precis omvänt som det brukar vara med vanlig influensa, där personer över 65 oftast är de värst drabbade. Hon sa också att hennes man, som jobbar på Charlottes barnsjukhus, är mycket oroad över den otroliga ökning av barn som blivit så sjuka i influensan att de kräver sjukhusvård och i flera fall även intensivvård. Hon hade själv vaccinerat sina barn (icke helt oväsentlig information) och hade inte läst en enda studie där barn reagerat värre på detta vaccin än det vanliga influensavaccinet som kommer varje år.

Så. That sealed the deal för mig. Jag säger inte att andra föräldrar inte får tänka annorlunda, vi gör alla det vi tror är bäst för våra barn, men i morgon blir det H1N1vaccinering (med nässprey, tack och lov) för de större barnen. Lillgrisen får vänta, för de har förnärvarande slut på det vanliga sprut-vaccinet. Sedan hinner vi väl alla få det ändå, innan vaccinet "tar", och överleva utan problem, men det skulle väl bara vara som det är i såna fall.

4 kommentarer:

ÅSA sa...

Hrm...läste ditt inlägg om vaccination mot nya influensan...men blev konfunderad..vadå med nässpray?!? Min son fick sprutan i onsdags, fick feber på kvällen och sen ont i armen och huvudvärk. Kan ju vara bra att kalkylera med när man väl vaccinerar barnen! Jag ska även låta min dotter vaccinera sig som inte är riskpatient, vågar inte chansa på att det inte ska hända nått! Lycka till! Åsa

Jenny sa...

Åsa: Här erbjuder influensa-vaccin både som "vanlig" spruta, vilket alla barn under 2 år måste ta tex, och sk nasal mist, dvs vaccin som nässpray. Superbra för barnen! Skillnaden är att nässpraysvarianten innehåller en liten del levande virus, fast inte tillräckligt för att sprida smitta etc förstås. Biverkningarna anses också vara desamma för båda varianterna. Finns inte detta i Sverige!? Och undrar varför i såna fall? Tack för uppdateringen om ev bieffekter också, det är ju jättebra att veta! Kram!

Marianne sa...

Här går allt vaccin som finns i landet till dem som ska åka på pilgrimsfärd, hajj, till Mecka. Där samlas ju flera miljoner människor på ett och samma ställe, så där är risken för smittspridning stor. Man får inte utresetillstånd för den resan om man inte vaccinerar sig.

Kram!

olgakatt sa...

Låter klokt att vaccinera alla som ska från Egypten till Mecka! Synd att inte alla i Rosengård i Malmö snappat upp det - där sprids rykten att man blir steril, får cancer och blir förlamad av vaccinet så att väldigt få barn blir vaccinerade.