måndag 24 augusti 2009

In the jungle, the mighty jungle

Idag var Loppan och jag och hälsade på hennes nya fröken och besökte nya klassrummet. Här byter ju barnen både fröken, klassrum och klasskamrater varje läsår, så det var mycket nytt.

Fröken verkade rar och trevlig förutom den egenheten att hon verkar ha en liten besatthet av afrikanska djur och safari. Hennes klassrum är inrett med fullt av tecknade vilda djur på väggarna, en liten hörna komplett med (fusk)palm- och (fusk)gräsdekorationer OCH samtliga av barnens stolar är inklädda med djurtryck, av typen giraff- och leopardmönstrat. Jag frågade lite försynt om det var så att årets första tema var typ "Vilda djur", men så var icke fallet. Hon bara gillar det och deklarerade stolt att hennes mamma sytt samtliga stolskydd. Jaha så trevligt, jag tycker det ser förfärligt ut, vad säger man liksom?

Jag gluttade in lite i de andra ettornas klassrum, som samtliga såg mysiga och ombonade ut och undrade i mitt stilla sinne vad det är för fel på bokstäver och siffror i glada färger som dekorationer?

Nåja, smaken är som baken och jag jobbar stenhårt på att inte ha förutfattade meningar om en människa som vill tillbringa sina dagar på en konstgjord safari. Det skulle ju faktiskt kunnat ha varit värre, hon kunde ju varit iklädd leopardmönstrat hela hon själv också, och DÅ hade jag blivit riktigt orolig...

4 kommentarer:

Mamma J sa...

Hahaha - lite egen så där :-)

Du får se det som att hon är en bra förebild för barnen att göra som man själv tycker är bra och inte alltid bara följa strömmen. Trots allt hade det varit betydligt enklare att ha siffror och bokstäver som "alla andra".

Hur kommer det sig att de byter ut "allt" varje läsår? Flyttar inte, nästan alla, upp varje år? Varför splittras grupperna varje gång i så fall? Ändrar man inriktning genom någon form av val - eller vad beror det på?

Snälla, upplys en oupplyst :-).

Maria i Malmö sa...

Hej Jenny,

vilka fina bilder från sommaren! Kul att ha fått se er på riktigt också, det kändes helt overkligt att ni verkligen finns ;-). Ser att ni hann till riktiga Katthult efter ALV också, vi körde och paddlade på vägen hem istället.

Taina sa...

Ja tänk om hon hade haft en leopardmönstard klänning! Coolt! Och en piercad benbit i näsan! Sådan fröken hade jag gärna velat haft. Hihi.

Ibland kan jag tycka att den amerikanska smaken är lite too much.

Svinga i lianen nu vetja!

Kram

Jenny sa...

Mamma J: Egen var ordet :-). Nej men visst har du rätt i att det faktiskt finns värde i att göra som man själv vill utan att alltid följa andra. Synd bara att jag tycker att djungeltryck är ungefär bland det värsta jag vet :-/. Varför de byter klasser varje år vet jag faktiskt inte, det bara är så (åh vilken bra förklaring ;-)). Det är som att det är lärarna och rummen som är stationära och barnen som liksom roterar runt. Jag kan se både för- och nackdelar med det systemet. Den stora nackdelen är givetvis att det aldrig skapas en "trygg" barngrupp, där alla hänger ihop år ut och år in, eller att man kanske kan bygga en långsiktig relation till en lärare. Fördelarna är väl den andra sidan av samma kaka; Att det ger elever en ny chans varje år, att barnen liksom börjar om fresh och inte dras med frökens gamla "fördomar" om en. Eller kanske om barnet varit i en klass där det varit lite utanför eller mobbat, så ger ju varje nytt läsår en ny chans till en ny gruppdynamik. Plus faktiskt att amerikanska barn, generellt sett då, verkar vara väldigt socialt adapta, de är inte rädda för nya miljöer och frökar och grejer, det är ju liksom bara att gilla lägget och dyka "head first". Men som sagt, exakt varför man gör som man gör, det vet jag inte. Antagligen för att man "alltid" gjort det... Varför gör man som man gör i Sverige, det vet jag inte heller :-D. Kram!!

Maria: Ja men hur roligt var inte det att träffa på dig!? Verkligen otroligt att du kände igen mig, och jättekul att du kom fram och hälsade!! Nu vet jag ju i alla fall att EN person finns på rikgit där ute och läser, ha ha! Ja, Katthult var väl "ok", jag tror att jag hellre hade paddlat :-)! Kram!!

Taina: Hmm... lianer i klassrummet hade kanske faktiskt varit lite coolt :-D! Ett klassrum a la "Trazan och Barnane", DET hade varit nåt... jaja, det är bara att gilla läget. Fröken kan ju faktiskt vara riktigt normal. Trots allt ;-). Kram!!