lördag 4 juli 2009

I'm lovin' It

En McDonald's är alltid en McDonnld's. Och alla deras hamburgare smakar likadant överallt.Skulle man ju kunna tro typ, men se det är inte helt sant. Efter veckans nedslag i verkligheten, dvs på McDonald's i Rissne, kan jag meddela följade skillnader mellan svenska och amerikanska hamburgertempel:

I Sverige får man fortfarande inte förtroende som kund att ta sin egen dricka, utan får snällt beställa sin cola över disk. Jag vet inte hur länge sedan det var i USA som det var så, och nu har de till och med slopat konceptet att man ska betala olika för olika stora drickor, eftersom man ju ändå alltid får gratis påfyllning så var det ju inte en dag för tidigt tycker jag då. Nu gäller $1 för alla storlekar. Men som sagt, inte i Sverige.

I Sverige verkar det inte finnas någon Fish fillet. Eller åtminstone kunde jag inte se någon sådan på menyn på mitt referens McDonalds. Finns det någon annanstans? Inte för att jag ville ha en, men borde man inte ha alternativet? Eller är det bara i USA de finns kvar därför att där finns en massa katoliker som inte får äta kött på fredagar. Eller om de får äta kött, men vill äta fisk? Asch, det är nånting med fisk och fredagar och att McDonald's säljer en massa fiskburgare då. Jag får nog gå och Googla lite...

I Sverige har man verkligen dragit projektet "erbjuda barn hälsosamma alternativ" ett bra steg längre än i USA. Morötter och äpplebitar OCH lättmjölk. Bravo!

USA är MIL efter de svenska McDonaldsarna vad gäller sopsortering. Här fanns det typ tre små nedkast för olika grejer - I USA dumpar man hela alltet i samma tunna fortfarande. Som man alltid har gjort. Till de amerikanska restaurangernas försvar får jag dock säga att det är lätt att slänga sina sopor när man är klar. På McDonaldsen i dag fick man älga runt ett vart runt restaurangen för att ens förstå var sopen var.

Svenska McDonald's anställda är ungefär lika halvpuckade som amerikanska. Eller ointresserade. Nånting är det i alla fall, för det kändes väldigt hemtamt och välkänt när det saknades några beställda saker i påsen, och man fick ta en extra tur tillbaka till kassorna. Fast vår kassörska var kanske till och med liiiiite extra puckad:

Jag: ... Och så vill jag ha en Happy Meal med encheeseburgare, och kan jag få bara ketchup på den?
Kassörskan: ??? Eh, alltså... vill du inte ha köttet och osten då?

Svenska McDonald's verkar ha en extremt hög servicenivå; Mitt när vi sitter och äter och lillgrisen håller på att slabbar och tappar pommes frites som allra bäst, kommer det en mycket trevlig ung man och börjar sopa golvet. I början sopar han runt oss, vid andra bord, men uppenbarligen var hans renlighetsönskan mycket stark, för innan vi visste ordet av så sopade han också under vårt bord, runt och under lillgrisen. Det var bara att lyfta på fötterna och vara glad. Inga gamla pommes frites skräpande runt där inte!

Och McDonald's hamburgare smakar verkligen likadant överallt tror jag. Det ligger nånting tryggt i det också. Alldeles oavsett hur trendigt, rent och snyggt eller sunkigt och nedgånget det är. Samma skräpmat. Lika gott.

7 kommentarer:

Cissi sa...

Rissne, då var ni inte alls långt ifrån mig!

Ang. Mc D. Fisk - Det finns en liten torr sak som de kallar fiskburgare men den är inte mycket att hurra för. Men någon filé är det då inte utan snarare en stor fiskpinne. Utan sallad eller nåt...

Camilla sa...

Haha, vilken korkad fråga "om du inte vill ha köttet och osten" på cheeseburgaren!
Om inte hade du väl beställt bröd med ketchup, eller hur? Kanske hade personen drabbats av lätt värmeslag eller så :)
Ja du, ibland undrar man verkligen vilka kvalifikationerna är för att jobba där.

Ha det
Kram

SuburbiaLiving sa...

Vi älskar MAX här hemma. Där får man minnsan ta hur mycket läsk som helst.Inte för att man egentligen behöver mer läsk, men ändå.
Och jag är en av dom (och maken med mig) som tycker att McD är bra mycket godare hemma i Sverige. Jag tror det har att handla om råvarorna, plus att läsken är godare då det används ett annat socker.

En annan sak som barnen (!) reagerade på var att det endast var vita personer som jobbade på McDonalds i Sverige. Plus det där som du tog upp med sopsorteringen.

Jenny sa...

Cissi: Bor ni i närheten där!? Men varför har jag fått för mig att ni bor i Bromma!?? Nu är jag så förvirrad att jag nog måste gå och kolla lite på din blogg för att reda ut mig :-/! Men då kan vi ju ha en McDonalds date :-D! Kram!

Camilla: Ja nåt litet fel var det på henne ;-). Fast till hennes försvar tror jag att hon var typ helt ny, men ändå. Ha ha. Kram!

Mrs McGlaun: Jag är också ett stort MAX fan (även om personalen där också är lätt intelligensbefriade de också :-)), fast tyvärr har barnen inte riktigt upptäckt tjusningen med dem än. Jag vet inte, jag tyckte att det mest smakade likadant - fast så drack jag Coke Zero också, så där fanns ju inget jämförelsesocker :-(. Är ni i Sverige nu förresten? Kram!

Marianne sa...

Och här i Egypten kan man inte kalla det hela "hamburgare" för "ham" är ju griskött ... Här kallas det bara "burger" : D

Kram!

Mamma J sa...

Just det där med drickan är lite olika på olika McDonaldsar - ja, inte att de kostar lika - men att man får ta själv. Det har börjat komma på de lite mer nybyggda ställena. Men, där står nog en lapp om att påfyllning kostar XX kronor... Hur de nu skall kunna hålla reda på det?

Just på McD i Rissne har jag ätit några gånger eftersom jag tidigare jobbade i det stora bankhuset där - och jag har för mig att de har en speciell kille där som har som sitt "mission" att städa. Så, det var nog han som ville göra sitt jobb så bra det bara gick. Han brukade (då iallafall) t o m hjälpa till att plocka undan åt en - ibland stod han på pass vid skräpet och nästan ryckte brickan ur händerna på en för att sortera åt en :-). Lite väl energisk ibland kanske, men med världens bästa uppsåt - helt klart.

Helena sa...

På Knalleland i Borås får man ta dricka själv :)


KRAM!!!