onsdag 24 september 2008

Onsdagsrecept: Brownies

Brownies måste väl vara den amerikanska kusinen till den svenska kladdkakan antar jag. Löjligt enkla att baka och beroendeframkallande - särskilt om de är kladdiga och lite "chewy". Och det är de ju. Prinsessan tycker att man ska ha vispgrädde och jordgubbar till, som till kladdkaka antar jag igen, personligen tycker jag att det är gott, men överkurs.



200 gr semisweet choklad (jag använder lika ofta vanlig mjökchoklad, för att jag gillar det bättre och man tager vad man haver)
200 gr smör, skuret i bitar
3 stora ägg
450 gr socker
1/4 tsk salt
2 tsk vaniljessence
2,75 dl vetemjöl

Värm ugnen till 180 grader. Smöra en ugnssäker kvadratisk form, ca 20 cm.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad tillsammans med smöret. Jag fuskar ibland och hivar in alltihop i micron och det funkar också bra, men gör nu som det står i receptet, för säkerhets skull och skäll inte på mig annars :-). När chokladen och smöret har smält rör man det slätt och ställer åt sidan för att svalna lite.

Vispa ihop ägg, socker, salt och vanilj i en bunke. Tillsätt chokladsmöret under vispning. Strö över mjölet och vispa/rör tills det precis har blandat sig. Häll smeten i den smorda formen och grädda ca 35-40 minuter, eller tills dess en provsticka i mitten är nästan ren. Jag gillar som sagt brownies kladdiga, så jag håller mig definitivt till den undre gräddningstiden.

Låt svalna och skär upp i ca 5 cm rutor. Använd gärna en plastkniv, så fastnar det inte så lätt på själva kniven. Brownies kan förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur i upp till 3 dagar. Om det mot förmodan skulle finnas några kvar så länge...

Källa: Essentials of Baking, Williams-Sonoma

6 kommentarer:

Victoria sa...

Precis! Efter tre dagar är burken tom, diskad, och fylld med en ny laddning brownies som är till hälften uppätna... Så är det i alla fall om man bor i det här huset! ;o)

Petchie75 sa...

Ojoj, brownies är så mastiga - jag tror inte att jag skulle kunna äta mer än en bit... iaf med gott samvete ;-)

Jenny sa...

Victoria: Eller om man bor i det här huset ;-). Om barnen fick bestämma skulle det nog bakas minst varje dag.
Petra: Ja de är himla mastiga, därför är det nästan godare att skära i små, små bitar... Och så lurar man sig själv så bra att det bara är "en liten bit" - eller 10 ;-),

KARLAVAGNEN sa...

Gode Gud! Fumlar efter silverkorset och vitlöken! Brownies - vilken frestelse... ajajajajajajaajaaaj!!!!

...inled oss icke i frestelse...

Marianne sa...

Mmmm receptet är printat och sparat och det ska bakas i helgen!

Inled oss gärna i frestelse fler gånger!

Jenny sa...

Karlavagnen: Man mår så mycket bättre om man faller för sina frestelser emellanåt :-D! Och famla gärna efter vitlök, det kan man laga så mycket gott med, hi hi!//kram
Marianne: Hoppas det smakar! Jag ska ge mig på Petras recept som du lovsjöng - det lät gott. Och perfekt som efterrätt till mangokyckling (ah, nu vet jag inte om du hinner se det här, men passar det bra som "bjudmat" förresten?) :-) //kram