fredag 6 mars 2009

Friendly Friday

Har tänkt mycket idag på hur känslor föder känslor. Är jag arg över något, så blir jag lättare arg på barnen, som blir arga på mig, som blir arg på dem... osv. Och tvärtom; Är jag lugn och glad, är ofta barnen lugna och glada och vi får mycket trevligare ihop.

Just det där med glädje, och vänlighet, är nog viktigare nu än någonsin. Inte bara att man är glad och snäll med sin familj, för det behöver ju de flesta av oss ingen uppmaning att vara, men mot våra medmänniskor. Hur viktigt är det inte med det där lilla extra leendet mot de man möter, på stan, i affärer, på bussen, i bilkön. Ok, man kan ju inte gå runt och flina upp sig alldeles för mycket heller, för då finns väl risken att någon skjuter en för att man såg glad ut, men ett litet då.

Om jag ler mot någon jag möter, eller ger dem en komplimang, finns kanske hoppet att de i sin tur blir lite gladare och ger någon annan en komplimang, eller ett leende, vilket leder till att den personen gör samma sak. Och är det någonting världen behöver just nu, så är det en kedja av vänlighet. Det kostar ingenting, tvärt om, alla tjänar på det. It´s a win-win situation!

Så random acts of kindness. Om än aldrig så små, är vad jag tänker ägna mig åt idag. Kanske inte acts, som i många i pluralis, men åtminstone en. En medveten ansträngning att göra någon lite gladare, någons dag lite ljusare. Är ni med? Lämna gärna ett meddelande i såna fall, det vore roligt att veta!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Åh självklart är jag med! Jag håller med det du skrivit till 100% plus lite mer!
Jag ska börja med att ge maken och barnen en extra puss.

Ha en underbar dag.

-Anneli

thebromanders sa...

Håller med:) Det är bra!

Saltistjejen sa...

VERKLIGEN! Visst är det så!
Om jag har bemötts av någon trevlig eprson så kan det göra mig på supergott humör resten av dagen, och tvärtom. Så det ÄR vikrigt att försöka vara trevlig mot folk omkring oss tycker jag.
Tyvärr tycker jag att många svenskar är rätt oartiga. Iallafall i Stockholm. Insåg inte det så mycket när jag bodde där, men nu när man är hemma ibland så tycker jag det är stor skillnad mot här. rent generellt alltså.
kram!

Anonym sa...

Jag är med! Så där försöker jag tänka på morgonen när jag vaknar. Det funkar inte alltid men ganska ofta.

Taina sa...

Är med! Ska ge mina barn ett stort leende när de kommer hem idag och en bamsekram.
Ha en fin helg!
Kram

Anonym sa...

"Ge någon ditt leende och du får ett leende tillbaka"

I mitt jobb ler jag ju hela tiden mer eller mindre. Men ofta ler jag mot personer som kommer gående emot mig tex på gatan eller i affären. För det mesta får jag ett leende tillbaka. Minst en okänd om dagen ska jag få att le, det är mitt motto :)

Säkert därför jag är så "rynkig" runt munnen också...

Ha en skön söndag
Kram

Marianne sa...

Ja du har helt rätt! Människor blir glada av att bli sedda, bara en så enkel sak. Och när man är ute MÖTER man oundvikligen andra människor, och i stället för att se bort hela tiden kan man just möta dem. Se dem.

Jag vet att jag gjort någon sån där pyttegrej härom dagen, typ plockade upp något som någon tappade eller liknande, minns inte, men jag minns att den andra människan verkligen blev glad och jag fick ett strålande leende tillbaka och det gjorde att jag sträckte på mig lite och kände mig glad inuti. Och sedan spred det sig från oss båda.

Kram!